Veto

Borzjakov: BiH zbog Srba neće u NATO

Vijesti / Flash | 26. 11. 2014. u 10:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadašnji model upravljanja u BiH, iako neefikasan, faktički predstavlja garanciju da BiH neće postati članica NATO, jer je gotovo izvjesno da će Srbi staviti veto na takvu odluku, ocijenio je ruski politički komentator Stanislav Borzjakov.

U analizi pod naslovom "Donbas kao Republika Srpska", objavljenoj u dodatku beogradskoj "Politici", Borzjakov navodi da Rusija ima veoma važne primjedbe na model upravljanja u BiH zbog čega je Moskva odlučila da se u Vijeću sigurnosti UN uzdrži od glasanja za produžetak mandata EUFOR-a u BiH.

On navodi da Rusija smatra da je "daytonski model" u potpunosti istrošen, a da je institucija visokog predstavnika suvišna, te da BiH treba da ima potpuni suverenitet, piše Srna.

Međutim, napominje Borzjakov, i Zapad smatra da je sadašnja konstrukcija vlasti u BiH vrlo loše rješenje, jer gotovo svaki korak vlasti može biti blokiran na nekoj instanci.

On podsjeća da se na Zapadu neprekidno vode razgovori o ustavnoj reformi u BiH, a u samoj BiH podržavaju je uglavnom Bošnjaci i Hrvati, navodi Srna.

"U tim razgovorima se, međutim, obično prešućuje da bi jedna od tih ''reformi'' bila stupanje u NATO. Ako bi uvođenjem novog modela Srbima bilo oduzeto pravo veta, Alijansa bi sa radošću primila BiH i takva odluka bi formalno bila donesena demokratskim putem, jer Srba u BiH ima tek nešto više od 30 posto, a Bošnjaci i Hrvati su već odavno za", navodi Borzjakov.

On ističe da se NATO rijetko spominje u tom kontekstu i obično se spominje EU prema kojoj BiH aktivno gravitira.

U tekstu se napominje da je činjenica da Sarajevo u doglednoj budućnosti svakako neće stupiti u EU i to ne zato što je BiH suviše siromašna zemlja, već je glavni razlog institucionalna kriza u samoj EU, gdje su elite i stanovništvo mnogih zemalja Unije krajnje skeptični prema ideji daljeg širenja.

Borzjakov navodi da će slični pokušaji siromašne i uz to djelomično islamske zemlje na kraju očigledno biti blokirani.

"Zbog toga službena podrška Bruxellesa i Berlina stremljenju Sarajeva da stupi u EU predstavlja samo mamac 'varalicu', to jest jedan od mehanizama za očuvanje maksimalnog utjecaja na BiH", ukazuje Borzjakov.

On navodi da u takvom kontekstu primjedbe Rusije izgledaju dvojako: sa jedne strane Moskvi ne odgovaraju dodatne baze NATO u Europi, a nemiješanje u unutrašnje stvari uz stavljanje naglaska na nacionalni suverenitet je pozicija koju Ruska Federacija uvijek zastupa, prenosi Srna.

"Ali, postoji i druga strana medalje. Naime, sadašnji neefikasni model faktički predstavlja garanciju da BiH neće postati članica NATO, jer je gotovo izvjesno da će Srbi staviti veto na takvu odluku", smatra Borzjakov.

Upravo zato pojedini ruski politolozi smatraju da je takvo ustrojstvo idealno za Ukrajinu, jer bi njen istočni dio imao mogućnost da blokira određene vanjskopolitičke korake prozapadnog Kijeva", zaključio je Borzjakov.

Kopirati
Drag cursor here to close