Demant

Borodaj: Na našem prostoru nije bilo BUK raketnog sustava!

Vijesti / Flash | 24. 07. 2014. u 16:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je jučer jedan od glavnih vođa proruskih pobunjenika Aleksandar Hodakovski u ekskluzivnom intervjuu za Reuters priznao kako separatisti posjeduju protuzračne rakete za koje Amerikanci tvrde da su srušile malezijski zrakoplov s 298 ljudi, javio se njegov šef, vođa proruskih separatista.

Premijer samoproglašene Narodne republike Donjeck Aleksandar Borodaj izjavio je za BBC kako njegove snage na posjeduju raketni sustav BUK za kojeg se vjeruje da je korišten u rušenju zrakoplova Malaysia Airlanes u kojem je poginulo 298 ljudi.

"Ne, nismo dobili BUK i na našem prostoru nije bilo tog raketnog sustava", kazao je Borodaj za BBC.

Borodaj je prvo negirao da je vidio fotografije koje dokazuju navodnu prisutnost BUK-a obližnjem gradu Snižnje, no kasnije je kazao kako su fotografije lažne.

Vezano za optužbe da su zanemarivali tijela žrtava, Borodaj je kazao da su im promatrači OESS-a rekli da će tijela preuzeti stručnjaci.

"Čekali smo prvi dan. Čekali smo drugi dan. Treći dan. Ma dajte. Nijedan stručnjak nije došao. Apsurdno je ostavljati tijela na 30 stupnjeva Celzijusa. To je jednostavno nehumano, to je scena iz horor filmova", izjavio je Bordaj.

Podsjetimo, jedan od glavnih vođa proruskih pobunjenika u Ukrajini u srijedu je potvrdio u ekskluzivnom razgovoru za Reuters da separatisti posjeduju protuzračne rakete za koje Washington tvrdi da su korišteni u rušenju malezijskog zrakoplova s 298 putnika.

Aleksandar Hodakovski, zapovjednik bataljuna Vostok, prvi put je, nakon rušenja zrakoplova prošli četvrtak u Ukrajini, priznao da su pobunjenici posjedovali raketni sustav BUK. Također je kazao da je moguće da je BUK stigao iz Rusije i da je vraćen natrag kako bi se otklonili tragovi da je bio na ukrajinskom području.

Prije rušenja malezijskog zrakoplova pobunjenici su se hvalili posjedovanjem sustava BUK, no nakon nesreće glavna pobunjenička skupina u takozvanoj Narodnoj republici Donjeck ponavljala je da ona ne posjeduje takvo oružje, podsjeća Reuters.

"Znam da je BUK stigao iz Luganska i rečeno mi je da stiže pod zastavom Narodne Republike Lugansk. Mislim da su ga poslali natrag", kazao je Hodakovski.

Ističe da je Ukrajina imala dokaze da "dobrovoljački borci", greškom Rusije, imaju tu tehnologiju.

"Znali su za BUK i znali su da će biti raspoređen u tom području, ali su isprovocirali korištenje tog oružja protiv zrakoplova koji je prevozio civile", dodao je.

Krivnju za tragediju zrakoplova stoga vidi u vlastima u Kijevu jer su, kako je rekao, isprovocirali raketni napad u kojem je pogođen i zrakoplov na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Kijev je namjerno krenuo u zračni napad u tom području, znajući da su projektili spremni.

Hodakovski, bivši zapovjednik protuterorističke jedinice "Alfa" u Donjecku, tvrdi da njegova postrojba nije nikada posjedovala BUK, no mogla ga je imati neka druga pobunjenička formacija.

Također je bio suzdržan oko porijekla tog oružja.

"Neću reći da su Rusi dali to oružje ili da ga nisu dali. Rusija ga je možda ponudila na zahtjev neke potpuno lokalne inicijative. Da ja želim BUK i da mi ga netko nudi, ne bih to odbio. No ne bih ga upotrijebio protiv nekoga tko ne predstavlja prijetnju", rekao je Hodakovski.

Američke obavještajne agencije su procijenile da su proruski separatisti najvjerojatnije "greškom" srušili zrakoplov, ne znajući da se radi o putničkom avionu.

Britanci preslušali prvu crnu kutiju srušenog Boeinga: Dobili smo vrijedne informacije o letu MH17

Britanski istražitelji u četvrtak su počeli analizirati crnu kutiju koja sadrži tehničke podatke leta Boeinga 777 Malaysia Airlinesa koji je srušen iznad Ukrajine prošlog tjedna, navelo je britansko ministarstvo prometa.

AAIB, britanski ured za istrage zrakoplovnih nesreća sa sjedištem u Farnboroughu, u zapadnom dijelu Londona, počeo je proučavati "snimač tehničkih podataka leta (drugu crnu kutiju)", rekao je jedan glasnogovornik ministarstva, prenosi AFP.

On je dodao da će "analizu dobivenih podataka provesti međunarodna ekipa koju vode Nizozemci".

Prva crna kutija, s razgovorima snimljenim u pilotskoj kabini, preslušana je u srijedu.

"Podaci prve kutije su 'skinuti' i sadržavaju vrijedne informacije o letu", rekli su u srijedu istražitelji nizozemskog Ureda za sigurnost (OVV), istaknuvši da ih još trebaju analizirati.

Crne kutije, koje su ustvari narančaste boje, proruski pobunjenici predali su u noći između ponedjeljka i utorka malezijskim stručnjacima, koji su ih predali Nizozemcima zaduženim za vođenje međunarodne istrage o uzrocima pada zrakoplova.

U međunarodnoj ekipi istražitelja nalaze se 24 osobe iz Ukrajine, Malezije, Australije, Francuske, Njemačke, SAD-a, Velike Britanije, Rusije kao i Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstva (ICAO).

SAD drže da je malezijski Boeing 777, koji je letio između Amsterdama i Kuala Lumpura, srušila raketa ispaljena s područja koje kontroliraju pobunjenici koje podržava Rusija.
Kopirati
Drag cursor here to close