prosvjedi

Borci se razilaze: Novi rok za Vladu

Vijesti / Flash | 25. 04. 2016. u 13:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stotina boraca koji su se jutros okupili ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine odlučili su se razići nakon što ih resorni ministar Salko Bukvarević nije primio na razgovore. Borci su dali rok Vladi FBiH da ispuni njihove zahtjeve. Kako su naveli, ukoliko se to ne dogodi, blokirati će sve granične prelaze.

Između ostalog, borci su u Rezoluciji branitelja iznijeli svoje zahtjeve među kojima je mjesečni dodatak za svaki mjesec proveden u obrani BiH koji ne može biti manji od minimalne mirovine u FBiH. Borci traže donošenje zakona o jedinstvenom registru pripadnika Oružanih snaga RBIH i korisnika prava.

Kako je za N1 potvrdio ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Salko Bukvarević, on se danas nije sastao sa predstavnicima boraca koji su došli na prosvjede, ali potvrdio da će se kasnije sastati sa predstavnicima krovnih boračkih organizacija koje ne sudjeluju na današnjim prosvjedima.

U zgradi Vlade FBiH sa petočlanim izaslanstvom bivših boraca susreli su se članovi Komisije koja radi na izradi zakona o pravima demobiliziranih borca i članova njihovih obitelji.
Prisutnima se obratio Murat Silajdžija, koordinator Vijeća branitelja Srednjobosanske županije, koji je poručio kako bivši borci nisu zadovoljni dosadašnjim radom Salke Bukvarevića, federalnog ministra za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

"Tražimo registar, mora se odvojiti borbeni od neborbenog dijela. Diverzanti su ovdje, zapovjednici, borci, Zlatni ljiljani. Morate znati da je više od 20 godina prošlo poslije 1996. godine. Izgubili smo svoje obitelji, zdravlje. Imaju li časti? Jeste li vi gladni? Čuješ li Bukvareviću, nismo mi neformalna grupa ni deset posto boraca, ovdje su nezaposleni borci, ako treba ubijati, ubijte nas danas ovdje, ali nećemo odustati zbog svoje djece, zbog pravde. Ispunit ćete sve i jednu točku rezolucije", rekao je Silajdžija.

"Naš stav je potpuno isti kao što je bio svih ovih dana, mi smo otvoreni za razgovore i pregovore sa svim predstavnicima boračkih organizacija, poštujemo svakog borca i svaku boračku organizaciju i svakom od tih predstavnika bilo je omogućeno da do 15. ožujka iskažu svoje zahtjeve kada je u pitanju zakon o pravima demobiliziranih borca i članova njihovih obitelji", izjavio je nešto ranije federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Kopirati
Drag cursor here to close