Ne odustaju

Borci ispred Vlade FBiH stupaju u štrajk glađu

Vijesti / Flash | 21. 08. 2017. u 06:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demobilzirani borci koji već više od dva mjeseca prosvjeduju ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu najavili su da će danas stupiti u štrajk glađu.

Nekadašnji borci ne odustaju od svojih zahtjeva i tvrde da na pojedinačno ispunjavanje uvjeta neće pristati, prenosi N1.

S obzirom na to da je Vlada ignorirala sve njihove zahtjeve, odlučili su se na drastičan korak.

Predstavnici demobiliziranih boraca kažu da su jednoglasno odlučili da stupe u štrajk glađu, kao opomenu Vladi da su još živi i da postoje.

Jedan od njih, Emir Softić iz Srebrenika, izjavio jeza Srnu da su neki odlučili da od danas prestanu uzimati hranu.

"Mi koji smo iz Teočaka, Srebrenika, Bugojna, Cazina i Sarajeva, stupamo u štrajk glađu jer, koliko vidimo, na ovaj način se ne možemo izboriti za prava", istakao je Softić.

On kaže da većina onih koji prosvjeduju pred zgradom Vlade FBiH piju veliku količinu lijekova.

"Dosta nas je psihički oslabilo, pijemo razne lijekove i ne znamo kako će ovo sve djelovati na pojedince koji su ionako bolesni i iscrpljeni", naglasio je Softić.

Podsjetimo, krajem srpnja u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu je potpisan Sporazum o dinamici realizacije rješenja boračkih zahtjeva, a nakon sastanka koji su s predstavnicima boraca koji prosvjeduju ispred zgrade Vlade FBiH održali federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, kao članovi Radne grupe koje je za rješenje boračkih zahtjeva formirala Vlada FBiH.

Sporazum, koji su potpisali predstavnici boraca iz 15 općina, podrazumijeva da Federalna vlada zatraži od kolegija oba doma Federalnog parlamenta hitno sazivanje izvanrednih sjednica domova i, po skraćenom postupku, razmatranje i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji i tako osiguranu zakonsku osnovu za izradu i objavu Jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, uključujući i bazu podataka svih oblika pomoći iz proračuna sa svih razina vlasti u BiH.

Federalna vlada se obvezala da će odmah u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja koji utvrđuje reprezentativnost boračkih udruženja, jasno definira njihovo organiziranje, izbor organa i financiranje ovih udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close