Napustili zemlju

Borbe u Ukrajini raselile 370.000 osoba

Vijesti / Svijet | 16. 09. 2014. u 14:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borbe u Ukrajini su natjerale ukupno oko 370.000 osoba da napuste zemlju, rekao je u utorak glasnogovornik Ureda Ujedinjenih naroda za humanitarnu suradnju (OCHA).

''Ukupno 366.866 osoba je pobjeglo u susjedne zemlje, uglavnom u Rusiju'', rekao je novinarima u Gennovi Jan Laerke, glasnogovornik OCHA-e.

Oko 326.000 stanovnika je otišlo u Rusiju, dok je 263.000 raseljenih unutar Ukrajine.

To je oko 630.000 osoba koje su napustile svoje domove zbog krize i borbi, broj koji OCHA smatra potcijenjenim jer brojne osobe nisu prijavljene.

''Stvarni brojevi su vjerovatno mnogo veći'', naglasio je glasnogovornik UN-ove humanitarne agencije.

Oko 5,1 milijun osoba živi u područjima direktno pogođenim sukobom, u kojem je poginulo oko 2.900 osoba.

Drugog rujna, OCHA je prijavila 260.000 osoba koje su tražile azil ili su se sklonile u Rusiju i 260.000 je raseljeno unutar Ukrajine.

Krhko primirje potpisano 5. rujna protiče "sa svakodnevnim izoliranim kršenjem", dodao je Jan Laerke.

---

Ukrajinska interventna policija je u utorak navečer upotrijebila suzavac da bi rastjerala grupu od oko 200 osoba koje su demonstrirale ispred parlamenta u Kijevu "tražeći glasanje za zakon o političkom čišćenju".

Najmanje jedan aktivist grupe ekstremne desnice Pravy Sektor (Desni sektor) je povrijeđen u kratkom sukobu u toku kojeg su demonstranti, od kojih su neki bili maskirani, zapalili gume, izvjestio je fotoreporter novinske agencije AFP.

Ukrajinski poslanici su se složili, nakon više pokušaja, o principu zakona koji će omogućiti isključenje s funkcija odgovornih koji su krivi za korupciju ili povezanost s bivšom vlasti proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, smijenjenog u februaru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close