Borba s Bosnom izgubljena: Šamac pod vodom, rastu Una i Sava

Vijesti / Svijet | 16. 05. 2014. u 07:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

-Ovo je dosad sasvim sigurno ekstremno zabilježena pojava poplava. Davati bilo kakve druge analize bilo bi preuranjeno, ali ono što se može reći, a tiče se srednjeg i donjeg dijela toka rijeke Bosne, ovo je premašilo visinu vodostaja zabilježenog 1965. i 1968. godine kada su zabilježene velike poplave, rekla je za Agenciju Fena dežurna u Sektoru hidrologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda Esena Kupusović.

Naglasila je kako se ciklona koja je došla sa istoka i sjeveroistoka i prouzrokovala ovakve katastrofalne posljedice u slivu Bosne sada preseljava na sjeverozapad te su u porastu vodostaji Une i Save te njihovih pritoka.

Tijekom noći rijeka Bosna probila je dio obrambenog nasipa kod Šamca i poplavila čitav grad. Šamac je bez struje, vode i telefonskih veza a pripadnici civilne zaštite s čamcima spašavaju ljude iz njihovih domova.

Načelnik službe civilne zaštite Općine Šamac Boro Bogdanović kazao je u izjavi za Fenu kako je višednevna borba s rijekom Bosnom izgubljena.

- Najteža situacija trenutačno je na području Mjesne zajednice Zasavica, i to u  dijelovima Gornje i Donje Crkvine gdje je rijeka Bosna poplavila na stotine obiteljskih kuća, presjekla cestu Šamac - Modriča, a razina vode se izravnala s prugom Šamac – Sarajevo, kazao je Bogdanović te dodao kako poplavne vode rijeke Bosne već ugrožavaju i druge mjesne zajednice u šamačkoj općini.

- Angažirano je cjelokupno ljudstvo i oprema koji su na terenu i ulažu nadljudske napore kako bi pomogli ugroženom stanovništvu koje sa svih strana upućuje vapaje za pomoć, ali mi ne možemo svima priteći u pomoć, istaknuo je Bogdanović. Dodao je kako medicinske ekipe idu s čamcima kako bi ukazali liječničku pomoć onima koja je ona potrebna.

Granični prijelaz u Šamcu je zatvoren kao i promet preko savskog mosta.

Vodostaj Sane u Sanskom Mostu danas iznosi 473 cm u odnosu na jučer kada je njezin vodostaj iznosio 195 centimetara, vodostaj Une u Bihaću danas je 82 cm u odnosu na jučer kada je bio 53 centimetra.

Kako je Kupusović potvrdila, u slivu rijeke Bosne vodostaji su danas u blagom opadanju, a na mjernoj stanici u Zenici vodostaj je opao za oko 40 centimetara u odnosu na jučerašnju razinu.

Prema podacima s vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sustava Agencije za vodno područje rijeke Save, danas u 8.00 sati, na srednjim i donjim dijelovima slivova vodotoka vodnog područja rijeke Save u Federaciji BiH, još uvijek se bilježi porast vodostaja, dok se na gornjim dijelovima slivova bilježi stagnacija i pad vodostaja.

Trend porasta vodostaja još uvijek se bilježi na vodotocima Sava, Spreča, Una i Sana, dok rijeke Bosna, Usora i Sanica stagniraju i blago opadaju. Vrbas je u opadanju.

- Rijeka Bosna: HS Zavidovići opadanje vodostaja 5 cm, HS Raspotočje porast vodostaja 2 cm, HS Kakanj opadanje vodostaja 4 cm, HS Ljubinići opadanje vodostaja 5 cm, HS Otes opadanje vodostaja 4 cm.

- Rijeka Miljacka: HS Butile opadanje vodostaja 4 cm.

- Rijeka Usora: HS Kaloševići porast vodostaja 25 cm.

- Rijeka Krivaja: HS Olovo opadanje vodostaja 8 cm.

- Rijeka Krivaja: HS Olovo opadanje vodostaja 8 cm.

- Rijeka Una: HS Kulen Vakuf porast vodostaja 7 cm, HS Kralje porast vodostaja 14 cm, HS Bosanska Krupa porast vodostaja 7cm.

- Rijeka Sana: HS Sanski Most porast vodostaja 9 cm.

- Rijeka Sanica: HS Hrustovo porast vodostaja 6 cm.

- Rijeka Vrbas: HS Kozluk-Jajce opadanje vodostaja 3 cm/sat.

- Rijeka Drina: HS Goražde opadanje vodostaja 1 cm.

- Rijeka Sava: HS Slavonski Brod porast vodostaja 5 cm, HS Slavonski Šamac porast vodostaja 9 cm, HS Grebnice porast vodostaja 10 cm, Trend porasta vodostaja rijeke Save od oko 8 cm uvjetovao je da se donese Rješenje o proglašenju izvanredne obrane od poplava na području Odžačke Posavine i Srednje Posavine, priopćeno je iz Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close