Tuga

Borba protiv korupcije: Agenciju smjestili u vlažne urede bez vrata!

Vijesti / Flash | 28. 03. 2015. u 09:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH trebala je prije prošlog tjedna preseliti u nove prostorije koje joj je dodijelilo Vijeće ministara. No, kako to u nas biva, i obično preseljenje je postalo skandal.

Tako je direktor agancije Sead Lisak u intervjuu za Oslobođenje pojasnio razloge odgađanja preseljenja.

''Prije desetak dana posjetili smo prostor kako bismo se uvjerili u stanje u kojem se nalazi, te radi planiranja rasporeda i smještaja uposlenika. Površinski, radi se o neuvjetnom prostoru za smještaj trenutno uposlenih i materijalno-tehničkih sredstava, na dijelu zidova vidjeli smo tragove mema i vlage, te plinske bojlere za centralno grijanje koji su smješteni u prostorijama u kojima će boraviti uposlenici. U hodniku je djelimično oštećen strop, dok na jednoj od dodijeljenih kancelarija nisu postavljena vrata. Prostor u takvom stanju neprikladno je dodijeliti državnoj instituciji'', požalio se Lisak.

Kaže kako su prije nekoliko dana, nakon obavijesti Službe za zajedničke poslove da se trebaju pojaviti na sastanku na kojem će im biti uručeni ključevi dodijeljenog prostora, dobili obavijest o odgodi primopredaje.

''Obrazloženje je, kako je navedeno u dopisu Službe, naknadno obavještenje firme TEAKOM d.o.o. da su radovi na objektu u tijeku. Postavlja se pitanje kako Služba na osnovu navoda iz svog dopisa da su 20. ožujka izvršili službenu primopredaju kupljenog prostora može objasniti činjenicu da objekt još nije završen. Pritom, Ministarstvo financija BiH nam 10. ožujka šalje urgenciju da hitno uselimo u prostor koji nije siguran, odnosno u kojem nisu provjerene plinske instalacije, a da nije ni konzultirao Službu i dobilo informaciju je li prostor spreman za useljenje. Da su nas kontaktirali, znali bi i da postoji otkazni rok od tri mjeseca za raskid ugovora s vlasnikom prostora koji trenutno koristimo, a koji se mora ispoštovati. U suprotnom, država bi morala platiti ogromne penale'', kaže Lisak i ističe kako je Agenciji u interesu da dobije trajni smještaj, ali da u prostorije dodijeljene kvadrature fizički nije moguće smjestiti zaposlene i materijalno-tehnička sredstva.

''Zbog toga smo Vijeću ministara uputili zahtjev da preispita odluku i da odredi adekvatan i tehnički ispravan prostor'', rekao je Oslobođenju Lisak.

Direktor agencije, koja ima više zvučno ime nego što ima ovlasti, kaže kako je Agencija samostalna, neovisna institucija, koja za svoj rad odgovara Parlamentu BiH.

''Ova institucija bavi se vrlo osjetljivim pitanjem, zbog čega mora biti pošteđena bilo kakvih političkih pritisaka i ucjena. Urgenciju u kojoj je navedeno da hitno moramo preseliti u neuvjetan prostor i da ćemo, ukoliko ne postupimo po naređenju, biti sankcionirani, ne možemo drugačije tumačiti već kao atak na njezinu neovisnost i operativnost. Pitanjima kome je u interesu i zbog čega, ne bismo se htjeli baviti, jer niti smo istražni organ, niti imamo vremena za to'', rekao je Lisak.

Kaže kako Agencija ''na sve načine pokušava raditi svoj posao'', no da se umjesto toga mora baviti sama sobom.

''Podsjetit ću vas da smo u siječnju 2015. Vijeću ministara BiH uputili na usvajanje Strategiju za borbu protiv korupcije 2015 – 2019. i Akcijski plan za njezinu provedbu, kao ključne strateške dokumente za BiH. I umjesto da budu usvojeni, oni su skinuti s dnevnog reda'', rekao je Lisak.

Direktor nije želio komentirati navode da je četvorni metar poslovnog prostora skuplji u Istočnom Sarajevu nego u Sarajevu ili Banja Luci kako ni samu proceduru provođenja javnih nabavki, ''jer u nju nismo imali uvid''. No, kaže kako su do njij došle informacije kako je nekoliko državnih agencija odbilo ulazak u dodijeljene prostorije.

''Navodno su i pojedine državne institucije sa sjedištem u Banja Luci, Istočnom Sarajevu i Tuzli odbile prihvatiti dodijeljeni prostor i preuzeti ključeve iz razloga što je nedovoljan za smještaj uposlenika, što ovu cjelokupnu priču čini još kompleksnijom. Ogroman novac je plaćen za prostore u koje je nemoguće useliti'', rekao je Lisak istaknuvši da je Agencija samo u prva tri mjeseca 2015. godine dobila 30 prijava korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close