Suđenje

Bombe i ubojstva u Uzdolu

Vijesti / Flash | 06. 06. 2017. u 19:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Enveru Buzi, dva svjedoka Tužiteljstva BiH su izjavila da su im roditelji 14. rujna 1993. godine ubijeni u Uzdolu (općina Prozor). Kata Marić je ispričala da su njeni rodtelji, Mijo i Ivka Rajić ubijeni u kući u Uzdolu. Kako je pojasnila, otac je ubijen pred vratima kuće, a majka je bila nepokretna devet godina.

To jutro, kako se prisjetila, probudila ju je pucnjava i tada je od susjede saznala da su 'Herani napali Uzdol'. Tada je, prema njenim riječima, probudila sina Matu koji je bio vojno angažiran u Hrvatskom vijeću obrane (HVO).

"Otišao je na liniju koju je držala Treća bojna HVO-a. Kada se vratio, pitala sam ga šta je bilo. Kazao je da je sve pobijeno. Kada sam ga pitala 'šta je s mojim roditeljima', odgovorio je da je sve ubijeno. Tijela mrtvih roditelja nisam vidjela", posvjedočila je ona.

Svjedok Fabijan Ratkić, bivši pripadnik HVO-a je također ispričao da su njegovi roditelji, Kata i Martin Ratkić, ubijeni 14. rujna iste godine u zaseoku Križ (Uzdol). Kazao je da ga je tog jutra probudila detonacija i vidio je kako gori kuća njegovih roditelja.

Pojasnio je da je tada izašao i prolazeći pored susjedove kuće na njega je bačena ručna bomba. U tim trenucima je, prema svjedočenju, na udaljenosti od oko 50 metara vidio tri vojnika sa zelenim beretkama kako govore 'Allahu ekber'.

"Čuo sam to i pobjegao do susjednog sela gdje su bili djeca i žena. Kada me probudila detonacija bio sam u šarenoj odori i naoružan. Sve vrijeme sam imao pušku, ali je nisam upotrijebio. Nisam, jer sam bio ranjen", rekao je on.

Za sudbinu roditelja saznao je od supruge dok je bio u bolnici. Tada mu je ona ispričala da su nađeni u podrumu stričeve kuće i da je ocu uho bilo odsječeno. Dodaje da je čuo kako je akcijom na Uzdol rukovodio Enver Buza, ali da tog čovjeka ne poznaje.

Buza je optužen da je, kao zapovjednik Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, počinio zločin protiv civilnog stanovništva u Uzdolu. U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljona, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Na ročištu je pročitan iskaz preminulog svjedoka Blaža Ratkića u kojem stoji da je 14. rujna 1993., kada je čuo detonaciju sa suprugom pobjegao iz Križa u selo Krančiće. Dan poslije, prema iskazu, uputio se prema Uzdolu, ali nije mogao ući u selo, navodi BIRN.

"Nakon dva do tri dana uspio sam doći do tijela brata Martina i snahe Kate. Bili su u podrumu moje kuće. Bratu je bilo odsječeno uho", stoji u zapisniku. Suđenje će se nastaviti 20. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close