Blokada

Blokiran rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 12:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine (PS) BiH koji je i predsjedavajući Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Jasmin Emrić (A-SDA) izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je Komisija radila i da je u novom sazivu održala pet sjednica, te da je njen rad blokiran kada je Tajništvo PSBiH brisao Komisiju kao organizacijsku jedinicu Parlamentarne skupštine.

''Tako da smo došli u administrativno-tehničke probleme iz razloga što ne možemo dalje koristiti memorandum i pečat Parlamentarne skupštine, već se traži rješenje koje je predloženo od Kolegija Predstavničkog doma da se dopuni zakon, kako bi se koristio pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije'', kazao je Emrić.

Po njegovim riječima, Komisija je na svojim sjednicama do sada donijela više od 30 odluka o nepokretanju postupka i jednu odluku o pokretanju postupka.

Zastupnici su na današnjoj sjednici razmatrali zahtjev poslanika Mladena Bosića, Šefika Džaferovića i Borjane Krišto da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložena je dopuna kojom je predviđeno da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa za ovjeru svojih odluka i službenih akata u okviru svoje nadležnosti koristi službeni pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kojoj organizacijski pripada Ured Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Podsjećamo, Transparency International u Bosni i Hercegovini dostavio je zastupnicima u Paralmenarnoj skupštini BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa, sačinjen po uzoru na rješenja u regiji, u kom predlaže da se nadležnost za primjenu Zakona s Komisije za odlučivanje o sukobu interesa BiH prebaci na Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Ovim bi se otklonile prepreke i problemi nastali formiranjem Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Prijedlozi Transparency Internationala odnose se i na proširenje primjene zakona na sve nositelje javnih funkcija, što uključuje sve izabrane, imenovane i postavljene osobe u svim institucijama, ustanovama, poduzećima i organima koje osnivaju organi vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close