Steven Mayer

Bivši šef CIA: Došlo je vrijeme za podjelu Kosova

Vijesti / Flash | 12. 01. 2017. u 19:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši šef CIA za Balkan Steven Mayer smatra da je došlo vrijeme za podjelu Kosova i kaže da bi Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučic´em trebala najprije obavijestiti EU i Prištinu da obustavlja učešc´e u briselskom procesu, jer ni nakon tri godine i neprekidnog opiranja kosovskih Albanaca nije postignut značajan napredak.

"Podjela Kosova bi se mogla provesti po etničkoj liniji, pri čemu bi Srbija imala potpuni suverenitet na teritoriji sjeverno od Ibra", naveo je Mayer.

Smatra i da je moguc´e postic´i sporazum između Beograda i Prištine čije bi provođenje nadgledale UN, kao i da je moguc´e da se iz pregovora isključe SAD i EU, s obzirom da je uvjeren da bi njihovo učešc´e proizvelo nepotrebne pritiske, usporavalo proces i zakompliciralo konačno zaključenje problema.

"Kada bi se takav politički sporazum zaista mogao postic´i on bi neminovno popločao put za višestruke ekonomske nagodbe koje bi jednako koristile i Srbiji i Kosovu, a taj put otvorio bi se i između Srbije i Republike Srpske“, istaknuo je Majer u autorskom tekstu za "Nedeljnik“.

Kako kaže, Beograd mora jasno staviti do znanja da je Srbija voljna upustiti se u pregovore, te prognozira da c´e to i uraditi, ali tek kada se uspostavi novi, efikasniji okvir, prenose Nezavisne.

"Priština c´e osuditi ovakav stav i apelirati na EU i SAD da izvrše pritisak na Srbiju. Ali, jednom kada Beograd prelomi, ne smije ustuknuti“, uvjeren je on. Meaer kaže da je potrebno da Beograd ustanovi okvir za pregovore koji c´e služiti srpskim interesima, ali da istovremeno bude fer i pravičan prema svim akterima.

"Beograd mora preuzeti ulogu lidera u ovom procesu, umjesto da pristane na poziciju slabijeg koji preklinje. Novi pristup se mora neizostavno pozabaviti pitanjem suvereniteta. Vučic´eva vlada definitivno je pokazala hrabrost prkosec´i EU i SAD odbivši da uvede sankcije Rusiji. Mora biti jednako hrabra i po pitanju Kosova“, naveo je Mayer.

"Beograd mora", kako ističe, "prihvatiti tešku činjenicu da Srbija nec´e dobiti Kosovo nazad i da bi bilo kakav pokušaj u tom pravcu neminovno potpalio rat, koji Srbija ne bi mogla dobiti".

Kopirati
Drag cursor here to close