Predložen pritvor

Bivši direktor KPZ-a Tuzla u pritvoru; privedene još četiri osobe

Vijesti / Flash | 17. 04. 2014. u 16:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli predložio je  županijskom sudu određivanje pritvora bivšem direktoru Kazneno-popravnog zavoda Tuzla Hasanu Hodžiću (70) zbog  osnovane sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti u vezi s nezakonitim zapošljavanjima u ovom zavodu od 2006. do 2010. godine.

Predložen je i pritvor Nerminu Sinanoviću (42), Abdulahu Subašiću (48) iz Kalesije i Fuadu Bektiću (51) iz Lukavca, osumnjičenim da su Hodžiću pomagali i posredovali u nezakonitim zapošljavanjima.

Pritvor je predložen i za Robina Mujačića (52), pomoćnika direktora KPZ-a Tuzla za Privrednu jedinicu poluotvorenog tipa ''Kozlovac'' zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti vezano za određene nezakonitosti u radu ove jedinice KPZ-a.

Uz navedene osobe, naredba o provođenju istrage je donesena i protiv M.B (45), zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona, zbog osnova sumnje da je u nekoliko navrata pomagao i posredovao Hodžiću prilikom nezakonitih zapošljavanja.

Postoji osnovana sumnja da je Hasan Hodžić, dok je bio direktor KPZ-a Tuzla, uz pomoć navedenih osoba koje su u određenim slučajevima pronalazile i posredovale s osobama koje su bile spremne platiti određene novčane iznose za zaposlenje u KPZ-u na mjestu stražara pripravnika, uzimao novac koji su pomoćnici dobijali od tih osoba.

Nakon što bi komisija za prijem zaposlenika po objavljenom natječaju dostavila listu kandidata koji su ispunjavali uvjete za prijem, birao je one koji su prethodno plaćali zaposlenje.

Ostvario protupravnu imovinsku korist od oko 10.000 KM?

Sumnja se da su pomagači predali Hodžiću novac za 13 zaposlenja u KPZ-u Tuzla u iznosima koji su se pojedinačno kretali od 7.000 do 20.000 KM te da je tako sebi ili drugima pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu do oko 173.000 KM.

Robin Mujačić je osumnjičen da je tijekom 2011. i 2012. godine organizirao više isporuka pilećeg i purećeg mesa, proizvedenog u Privrednoj jedinici ''Kozlovac'' KPZ-a Tuzla, u dva restorana na području TK, pri ćemu isporuke nisu evidentirane u poslovnim knjigama te jedinice.

Sumnja se da je na taj način sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od oko 10.000 KM, koliko su ukupno koštale isporuke tih proizvoda.

Također je osumnjičen da je jednom zatvoreniku koji je služio kaznu zatvora na Kozlovcu omogućio korišćenje nezakonitih pogodnosti.

U koordiniranoj akciji Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, obavljenoj u suradnji s pripadnicima Agencije za istragu i zaštitu BiH, jučer su izvršeni pretresi na nekoliko lokacija u Tuzli te su ove osobe lišene slobode.

Prilikom pretresa su privremeno oduzeti jedan automobil, laptopi, mobiteli i kartice, određeni iznos novca i drugi predmeti za koje se sumnja da potiču ili su korišćeni prilikom izvršenja kaznenih djela.

Istraga u ovom predmetu je u tijeku.

Kopirati
Drag cursor here to close