Ako Mosul padne

Bitka Islamske države seli u Europu

Vijesti / Svijet | 22. 10. 2016. u 10:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ministar obrane Ashton Carter sletio je u subotu u Bagdad u nenajavljeni posjet kako bi razgovarao o ofenzivi iračkih snaga na džihadističku skupinu Islamsku državu u Mosulu.

Tijekom jednodnevnog posjeta šef Pentagona trebao bi susresti vojnog šefa međunarodne koalicije protiv džihadista američkog generala Stephena Townsenda i iračkog premijera Haidera al-Abadija, piše Index.hr.

Ashton Carter trebao bi razgovarati o operacijama u tijeku oko Mosula, posljednjeg uporišta IS-a u Iraku, i naporima potrebnima kako bi se drugi grad Iraka vratio normalnom životu nakon njegova ponovnog zauzimanja kao i o uvjetima u kojima će se njime upravljati.

"Bit će puno posla oko rekonstrukcije i stabiliziranja", kazao je šef Pentagona novinarima u pratnji. "Ključno je da se s tim naporima ne kasni u odnosu na vojne napore koji su u tijeku", naglasio je on.

Belgijanac koji je napustio Islamsku državu upozorio je da će se, nakon što Mosul padne, borbe džihadista preseliti u Europu.

"Amerikanci i Rusi počeli su bombardirati, automobili s bombama su uništeni, a i veliki broj volontera, potencijalnih samoubojica se povukao. Ipak, oni i dalje mogu pripremiti ljude za samoubilačke napade u Europi i to može izazvati daleko veću štetu. Mnogi ondje smatraju da se Mosul ne može obraniti, da se Raka ne može obraniti. Borba se seli u Europu", upozorio je.

Kopirati
Drag cursor here to close