Zakon džungle

Biskup Komarica: Papa zabrinut za položaj katolika u BiH

Vijesti / Flash | 02. 04. 2015. u 09:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo nestrpljivo očekuje dolazak u Bosnu i Hercegovinu - izjavio je danas biskup banjalučki Franjo Komarica.''To je veliki dar našoj zemlji, još nestabilnoj, politički i ekonomski, gdje treba malo jačeg poticaja i svjetla na svom putu'', rekao je monsinjor Komarica. Dodao je i da je Papa zabrinut za položaj katolika u BiH.

''Papa zna da ovdje u pola zemlje nema katolika, gotovo ih je svega pet posto, a u drugoj polovini se svake godine dramatično smanjuje njihov broj'', rekao je biskup Komarica i naveo da je dodatni apsurd da se to događa u Europi. Ponovio je stav da nije dobro da u BiH vlada zakon jačega te da ova država "nije normalno uređena“.

''Ako je država s nesređenim zakonodavstvom ili hirom pojedinaca, onda nam se događa ovo što se sada događa'', ocijenio je Komarica i ponovo prozvao političare da odgovore zašto se nisu vratili prijeratni stanovnici BiH na svoje ognjište.''Ne smijemo dozvoliti taj zakon džungle'', poručio je biskup Komarica uvjeren da će i Papa dati poruke katolicima da prošire svoje vidike i da se bore za prava čovjeka.

Podsjetio je i na nedavne poruke poglavara Katoličke crkve, ali i ukazao da je za prognanike najveći neprijatelj vrijeme, jer su mnogi umrli iz želje za kućom i rodnim krajem. Kazao je da sada ima 4.000 zahtjeva za povratak na banjalučko područje, ali da se malo sredstava daje za povratak Hrvata. Upitao je i zašto se ne pomogne povratak u Briševo, Šimiće... te naglasio da na ta pitanja moraju dati odgovore vlasti ove zemlje.

Biskup Komarica je dodao da još nije priopćen konkretan plan posjete Pape Sarajevu, ali da se zna da će u BiH boraviti jedan dan, te da će imati susrete i s vjernicima, svećenicima, redovnicama, te predstavnicima različitih vjerskih zajednica i bh. dužnosnicima.

Banjalučki biskup je ukazao i na radost Uskrsa te da se svaki čovjek treba boriti za mir, nediskriminaciju i pravdu među ljudima. U Uskrsnoj poruci, mons. Komarica je naglasio da je Kristovo uskrsnuće najradosnija vijest, jer je Isus, potpuno nevin, bio mučen i razapet na križ, na njemu umro te bio pokopan i slavno uskrsnuo.

''Pobijedio je mržnju i smrt, tamu, bol i strah'', naglasio je biskup banjalučki. Uskrsni Krist je, kazao je, trajno među ljudima kako bi svjedočio o Božjoj ljubavi prema njima. ''Zadaća nas kršćana je da Kristovu božansku vlast i njegovo spasiteljsko djelovanje obznanjujemo svojim riječima i djelima'', kazao je biskup Komarica na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close