Izborni zakon

Birački odbori su produžena ruka stranaka

Vijesti / Flash | 28. 05. 2015. u 05:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik strateškog odbora Koalicije Pod lupom i predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić je na okruglom stolu 'Izborno zakonodavstvo: birački odbori' održanom u srijedu u Sarajevu, kazao kako su, kad govorimo o Izbornom zakonu, potrebne  temeljne izmjene.


Po njegovim riječima, BiH je primljena u Vijeće Europe s postprijemnim uvjetom, da mijenjamo Izborni zakon BiH kako bi se ukinule diskriminatorske odredbe.

''Neke stvari treba prethodno uraditi izmjenama Ustava države BiH pa onda krenuti u izmjene Izbornog zakona'', kazao je Šehić.

Međutim, dodao je, ne smijemo čekati da se promijene određene odredbe u Izbornom zakonu koje dovode u pitanje slobodno izraženu volju građana, birača, poštene rezultate, pošten odnos svih aktera izbornog procesa kad su u pitanju izbori.

''Zato smo smatrali da trebamo posebno voditi računa o načinu imenovanja članova biračkih odbora, jer su se oni pokazali kao najslabija karika, produžena ruka političkih stranaka'', kazao je Šehić.

Naveo je kako su pokušali, kroz prijedloge i analize, doći do nekog optimalnog rješenja, ''ali faktor poštenja je čovjek i dok ne budemo imali ljude koji će svoj posao raditi odgovorno, imat ćemo ovakve probleme''.

Nažalost, kazao je Šehić, živimo u državi gdje odgovornost ne postoji, ne postoje sankcije za neodgovornost.

''Pa čak i mi kao građani ih ne kažnjavamo, a imamo priliku svake četiri godine ili svake dvije godine. Morat će se utvrditi odgovornost, kako članova biračkih odbora koji krše Izborni zakon, tako i onih koji potiču članove biračkih odbora da se bave nečasnim radnjama. Moram reći da u tome mogu sudjelovati samo politički subjekti koji sudjeluju u toj izbornoj utakmici'', kazao je Šehić.

Dodao je kako su zbog toga smatrali da prvenstveno o tome treba voditi računa kod budućih izmjena, a ''hoće li se nešto promijeniti to ovisi o parlamentarcima, jer oni su ti koji donose zakone''.

Šehić je kazao kako je sumnjičav u iskrenost naših političara da stvarno žele nešto da promijene, pa kad je u pitanju i izborni proces.

''Jer ako ovakav izborni proces s određenim nedostacima njima omogućava da pobjeđuju na izborima, postavlja se pitanje hoće li ga mijenjati'',, kazao je Šehić.

Zastupnik u državnom parlamentu Fehim Škaljić je kazao da je niz problema pred ovom zemljom i njezinim  građanima, a ''to se razrješava na način da se čvrsto provode opredjeljenja europskog puta BiH''.

Po njegovim riječima, to podrazumijeva parlamentarnu demokraciju i demokratičnost procesa.

''Već na početku u izbornom procesu imamo narušavanje tog principa, izbjegavanje političkih stranaka na vlasti da se tu nešto mijenja'', kazao je Škaljić te dodao kako se može zaključiti da oni koji su na vlasti sadašnji izborni proces žele zadržati jer im omogućuje da se manipulira.

''Manipulacija se najviše vidi u činjenici da je broj nevažećih glasačkih listića vrlo visok, da on raste od izbornog procesa do izbornog procesa, što nije imanentno ni obrazovanju građana, ni procesu koji se radi. Ne prihvaćaju se zahtjevi da se proces inovira u tehnološkom smislu uvođenjem onoga  što omogućava veću transparentnost'', kazao je Škaljić.

Kopirati
Drag cursor here to close