Dačić

'Bilo bi glupo da BiH prizna Kosovo'

Vijesti / Flash | 26. 07. 2016. u 14:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić održao je konferenciju za medije nakon susreta na ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom.

Dačić je izjavio da će Hrvatskoj biti upućena protestna nota zbog rehabilitacije fašizma, poslije odluke suda da u cjelosti poništi presudu hrvatskom kardinalu iz Drugog svjetskog rata Alojziju Stepincu.

"Mislim da je ovo veoma važno, a to nitko ne uočava kada sam govorio o tome prije nekoliko tjedana. Prije više godina u vrijeme Tadićeve vlasti Skupština Srbije je donijekla deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Tekst deklaracije je Tadić usuglasio sa Harisom Silajdžićem i Davutogluom. Šest godina poslije toga da Srbija ne želi da izjasni o tome je li to genocid ili nije, predstavlja politički cinizam i novo bacanje žara na vatru koja je ugašena prije nekoliko godina", kazao je Dačić.

Dodao je da je Srbija jedina osudila zločine prema drugom narodu.

"Turska je veoma osjetljiva na upotrebu riječi genocid, znate dobro zašto. Mislite da Srbija ne trpi pritiske da donese deklaraciju o Turskoj i Jermenima? Zašto se o tome danas ćuti? Evo ja pozivam Tadića da kaže je li se dogovorio s njima ili nije. Kako im nije smetao Tadić u Srebrenici, a smetaju im srpski predsjednici danas? Gdje je deklaracija parlamenata BiH i Hrvatske o zločinima protiv Srba? Jedino je Srbija osudila i mi smo ponosni na to".

Kazao je da mu je jednom prilikom Bakir Izetbegović kazao jednu zanimljivost o obilježavanju bitnih datuma.

"Izetbegović mi je jednom rekao da najgore vrijeme dolazi kad se neki datumi obilježavaju jer se svi natječu u tome tko kome treba da se izvini. Mi želimo dobrosusjedske odnose, da budemo faktor mira i pomirenja ali nitko Srbiju neće ponižavati. Hrvatska je danas zemlja u kojoj se događa rehabilitacija fašističke tvorevine. Postojao je fašizam i drugdje u Europi, ali se nigdje ne ne pričaju danas hvalospjevi o Hitleru".

O Alojziju Stepincu je kazao da je ratni zločinac.

"Stepinac je blagosiljao zločine i ustašku državu govoreći da je to Božje djelo i dar Hrvatima. Rekao da je da nije bilo pokrštavanja Srba, nego da je to bio vjerski prelaz. On je bio ratni zločinac i nikakvi propisi to ne mogu promjeniti. Što se nas tiče, nijedna zemlja na svijetu nije govorila najljepše stvari o fašističkim tvorevinama kao što to danas radi Hrvatska. Je li se igdje u svijetu čuje 'Heil Hitler' ili 'Sieg Hiel'? Imali ste rehabilitaciju Stepinca, imate ustaške pozdrave na javnim skupovima, incidente protiv Srba koji su povećani u posljednjem periodu? Jesu li to europske vrijednosti?".

"Srbija se nikada pomiriti s time neće. EU treba dobro razmisliti, odjednom su svi gluhi i nijemi kada se ovo događau Hrvatskoj. Gluhonijema EU u odnosu na Hrvatsku ne zaslužuje našu pažnju. Danas će biti upućena naša protestna nota zbog rehabilitacije fašizma, zločina prema Srbima, pokrštavanju Srba i zločinima koji se i dan danas dešavaju prema Srbima", dodao je Dačić.

"Bilo bi glupo da BiH prizna Kosovo. Muslimani u BiH se ubiše dokazujući da RS nema pravo na referendum. Pa kako sad da Kosovo može biti nezavisno? Gdje su tu principi? Tu nema nikakvih principa", zaključio je Dačić, penosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close