'Pojeli' 2 milijuna KM

'Bijeli kruh' će se ukinuti tek 2018.?

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 11:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Ministarstva financija i trezora BiH, u proteklih sedam godina, odnosno od 2008. do 2014 godine, iz proračuna BiH za “bijeli kruh” utrošeno je više od 2,3 milijuna maraka.

Riječ je o pravu bivšeg ministra ili zastupnika na naknadu plaće i svih doprinosa nakon što im birači na izborima, vlastita stranka ili parlamentarna većina “daju otkaz”, koje dobivaju u trajanju do godinu dana, osim ako u tom razdoblju ne pronađu drugi posao ili odu u mirovinu.

Prošle godine izdvojeno je 175.347 maraka, a najveći iznos dobio je smijenjeni SDS-ov ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović koji je naplatio 46.874 marke. Slijedi ga smijenjeni SDS-ov zamjenik ministra obrane BiH Mirko Okolić s 44.992 marke. Radmila Mitrović, bivša SDS-ova zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice, naplatila je 41.067 maraka. Niko Lozančić, Mato Franjičević i Dragan Vrankić iz HDZ-a BiH, Zvonko Jurišić iz HSP-a BiH, Slavko Jovičić, Drago Kalabić i Milorad Živković iz SNSD-a, Darko Babalj iz SDS-a, Zijad Jagodić iz SDA, Mladen Ivanković Lijanović iz “Boljitka” te Ismeta Dervoz iz SBB-a naplatili su prošle godine praktično po jednu plaću od nešto više od tri tisuće maraka.

Treba reći kako je bivši, smijenjeni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić i ministarsku plaću uplaćivao na račun sindikata policije, a “bijeli kruh” nije ni zatražio. Godine 2013. iz proračuna su za ovu svrhu isplaćene 132.402 marke, a najveći pojedinačni iznos dobio je bivši SDA-ov ministar obrane Muhamed Ibrahimović s 45.508 te bivši SDA-ov ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović koji je naplatio 42.874 marke.

Najviše novca za “bijeli kruh” izdvojeno je 2011. godine i to čak 1,215.501 marku. Za 24 zastupnika kojima su birači te godine okrenuli leđa isplaćeno je 973.984,95 maraka.

Prošle srijede zastupnici Parlamentarne skupštine BiH podržali su u prvom čitanju prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji su predložili zastupnici iz Kluba SBB-a BiH, a koji se tiče ukidanja ove povlastice.

Zastupnici su u raspravi istaknuli da pitanje plaća i naknada treba sustavno urediti, kao i sve podzakonske akte poput onih kojim se uređuju naknade za rad u povjerenstvima i korištenje službenih automobila. Taj posao ostavljen je tako budućem sastavu Vijeća ministara BiH. Kako sad stvari stoje, primjenu zakona moguće je očekivati u najboljem slučaju tek godinu dana nakon njegovog formiranja, kao i formiranja vlada na ostalim razinama, odnosno nakon što bivši ministri, kao i zastupnici iskoriste to pravo. No, vjerojatnije je kako će “bijeli kruh” biti ukinut izabranim dužnosnicima koji stupe na dužnost tek nakon 2018., jer onima koji su stekli to pravo, dakle, u ovom mandatu, ono se neće moći ukinuti.

Kopirati
Drag cursor here to close