Završena konferencija

'Bijela knjiga pravosuđa' za bolje funkcioniranje VSTVBiH

Vijesti / Flash | 23. 04. 2014. u 19:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija predsjednika sudova u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH), održana je danas u Sarajevu.

Predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković se u uvodnom izlaganju osvrnuo na rad VSTV-a BiH u protekloj godini i istakao važnost razgovora o tema koje su bile na dnevnom redu konferencije.

Novković se posebno zahvalio predsjednicima sudova na uloženim naporima i zalaganju ka uspostavljanju efikasnog pravosuđa.

U nastavku konferencije fokus je bio usmjeren na izvještaj o radu sudova s posebnim osvrtom na stečajne postupke i radne sporove te kvalitetu rada sudova.

Po završetku konferencije usvojeni su zaključci.

U cilju rasterećenja pravosuđa, potrebno je da VSTV BiH, u suradnji s predsjednicima sudova, izradi „Bijelu knjigu pravosuđa“ koja će sadržajno, između ostalog, obuhvatiti trenutno stanje u pravosuđu, identificirati postojeće probleme, odrediti oblasti legislative u kojima je potrebno intervenirati, definirati probleme pravosuđa u čije rješavanje se aktivno mora uključiti izvršna i zakonodavna vlast. „Bijelu knjigu pravosuđa“ potrebno je predstaviti u okviru procesa Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU, jedan je usvojenih zaključaka konferencije.

Zaključeno je da je potrebno da VSTV BiH nakon detaljnih analiza ostvarivanja planova rješavanja predmeta u sudovima, definira i usvoji mjere koje će se poduzimati u odnosu na one sudove i predsjednike sudova koji ne ispunjavaju obaveze predviđene planovima.

Potrebno je intenzivirati komunikaciju VSTV-a BiH s predstavnicima međunarodne zajednice, izvršne i zakonodavne vlasti te im prezentirati planove i rezultate rada sudova na polugodišnjem nivou, u cilju afirmacije postignutih rezultata rada i dostignutog stepena nezavisnosti i nepristranosti nositelja pravosudnih funkcija.

Naglašava se da su podaci evidentirani u Sistemu za automatsku obradu predmeta u sudovima (CMS) jedini formalnii i relevantni podaci o radu sudova.

Neophodno je da VSTV BiH i sudovi zajednički nastave poduzimati kontinuirane aktivnosti u cilju smanjenja broja neriješenih nekomunalnih predmeta u pravosuđu, odnosno smanjenje prosječnog trajanja predmeta te se posebno fokusirati na intenziviranje rješavanja predmeta starijih od 3 i više godina.

Zaključeno je da je potrebno intenzivirati rad na radnim sporovima i stečajnim predmetima te iste uzimati u rad po kriteriju starosti inicijalnog akta.

Potrebno je da VSTV BiH pristupi realizaciji zaključaka usvojenih na sastancima s predsjednicima sudova, predsjednicima privrednih odjeljenja, sudcima i stečajnim upravnicima održanim 21.03. ove godine, a koji se odnose na izradu akcijskih planova rješavanja svakog stečajnog predmeta posebno i planova rješavanja predmeta proizašlih iz stečajnih postupaka te revidirati normu za stečajne predmete.

U cilju unapređenja kvaliteta i ujednačavanja sudske prakse, preporučuje se da sudce u većoj mjeri koriste Bazu sudskih odluka Centra za sudsku dokumentaciju, priopćeno je iz VSTVBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close