U Sarajevu

BiH-Crna Gora: Prekogranična zaštitta od požara

Vijesti / Flash | 19. 02. 2015. u 08:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu će danas biti predstavljen projekat "Prekogranična zaštita od požara", koji financira Europska unija u okviru Programa prekogranične suradnje BiH - Crna Gora, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Glavne projektne aktivnosti uključuju nabavku opreme za zaštitu i spašavanje od požara, treninge i obuke za spasioce i ostale sudionike u sistemu zaštite i spašavanja o temama vezanim za zaštitu i spašavanje od požara i smanjenje rizika od katastrofa, prekogranične pokazne vježbe, kampanju informiranja stanovništva o opasnostima koje prijete od požara, te izradu zajedničkog prekograničnog plana zaštite od požara.

Realizacija projekta počela je 18.12.2014. godine, traje 24 mjeseca, a obuhvata 14 općina i to devet u BiH (Mostar, Jablanica, Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća i Trebinje) i pet u Crnoj Gori (Nikšić, Žabljak, Plužine, Pljevlja, Šavnik).

Vrijednost projekta za BiH je 198.454 eura, od čega Europska unija financira 84,40 posto ili 167.504 eura, a preostali iznos je doprinos Ministarstva sigurnosti BiH i INZA instituta. Vrijednost projekta za Crnu Goru je 229.159 eura, od čega Europska unija financira 84,99 posto ili 194.762 eura.

Press-konferencija povodom predstavljanja tog projekta najavljena je za danas, s početkom u 12 sati, u Ministarstvu sigurnosti BiH - Operativno komunikacijskom centru BiH - 112.

Prisutnima će se obratiti predstavnici partnera na projektu, pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić, generalni direktor INZA Instituta zaštite od požara i eksplozija Edin Garaplija, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, izvršni direktor FORS Montenegro Veselin Šturanović, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez.

Kopirati
Drag cursor here to close