Account

BiH: Više od 50 posto smatra da se uopće ne isplati boriti protiv korupcije

Vijesti / Flash | 09. 12. 2016. u 12:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Antikorupcijska mreža organizacija u BiH – ACCOUNT povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije BiH navodi da je BiH prema podacima iz posljednjeg Indeksa percepcije korupcije na 76. mjestu od ukupno 168 zemalja sa tendencijama za konstantno nazadovanje na ljestvici.

Pored toga, istraživanje stavova 1.500 bh. građana pokazalo je da više od 50 posto smatra da se uopće ne isplati boriti protiv korupcije, dok je čak 30 posto ispitanika priznalo sudjelovanje u pojedinim koruptivnim aktivnostima.

''S obzirom na to da u proračunu institucija BiH nije izdvojena nijedna KM za tu svrhu, možemo slobodno reći da volje nema. Borba protiv korupcije svodi se na entuzijazam i upornost pojedinaca, što ni u kom slučaju nije dovoljno. BiH mora odmah napraviti odlučnije korake u ovoj oblasti'', mišljenja je direktor projekta ACCOUNT Eldin Karić.

Prevencija kroz obrazovni sustav, funkcionalni kanali za prijavljivanje korupcije, otvorenost i približavanje institucija prema građanima, efikasni mehanizmi pravosuđa, transparentne javne nabavke i preuzimanje odgovornosti koraci su kojima se države bore protiv korupcije i BiH mora razviti jake i transparentne mehanizme za njihovo ostvarenje, poručuju iz Mreže ACCOUNT.

Kopirati
Drag cursor here to close