Daviddi

BiH treba provesti šire reforme

Vijesti / Flash | 23. 03. 2015. u 08:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokretanje procedure za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) BiH sa EU nije nešto što je samo po sebi revolucionarno, ali jeste prvi značajniji korak na putu ka Europskoj uniji. Pogotovo je važno ako znamo da u proteklih nekoliko godina BiH nije imala značajnije korake u procesu europskih integracija, rekao je u intervjuu za „Dnevni avaz" otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

On je naglasio da BiH, osim socioekonomskih reformi, mora provesti i mnogo šire reforme na putu pristupanja Europskoj uniji.

Izaslanstvo EU u BiH obavijestila je Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina da druga tranša sredstava za procesuiranje predmeta ratnih zločina za 2015. godinu neće biti uplaćena BiH dok ne bude usvojena Strategija za reformu sektora pravde u BiH (SRSP) za period 2014.-2018.

Upitan kakve bi to posljedice izazvalo, Daviddi je odgovorio da bi rekao da, prije nego što se krene s osmišljavanjem plana B, prvo vidi hoće li se plan A realizirati onako kako je zamišljen. U tom smislu, za sada se još nadamo da će oni uvjeti koji se vežu uz oslobađanje sredstava iz druge transe biti i ispunjeni - kazao je.

Komentirajući aktualnu blokadu Doma naroda Parlamenta BiH, odnosno situaciju da bi reforme mogle biti dovedene u pitanje, rekao je da je u ovom trenutku zaista preuranjeno davati bilo kakve ocjene.

''Mislim da trebamo prije svega vidjeti o čemu se točno radi, je li riječ o nekoj prolaznoj epizodi ili će to prerasti u nešto veće. Ja bih sačekao da vidim o čemu se radi pa da se onda o tome očitujemo'', ocijenio je Daviddi.

Kopirati
Drag cursor here to close