Čak 31 osoba

BiH svjetski rekorder po broju osoba s policijskom zaštitom i pratnjom

Vijesti / Flash | 24. 07. 2014. u 08:39 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok u drugim zemljama svijeta pravo na vozila pod pratnjom i policijskom zaštitom ima tek nekoliko ljudi, među kojima je uglavnom predsjednik te premijer države, u BiH čak 31 osoba koristi ili ima pravo na korištenje policijske zaštite i vozila pod pratnjom, po čemu je svjetski rekorder.

Uz to što se na policijsku zaštitu, kao i posebna vozila za pratnju, godišnje troše ogromna proračunska sredstva te se postavlja pitanje jesu li osobe koje je koriste uistinu sigurnosno ugrožene, vozila iz pratnje nerijetko zbog neprilagođene brzine ometaju i ugrožavaju ostale sudionike prometa, piše današnji Večernji list.

I dok je građanima BiH postalo normalno svakodnevno viđati kolonu blindiranih automobila koja velikom brzinom jure prometnicama, stranim dužnosnicima to izaziva nevjericu. Prvi je na činjenicu da 31 osoba u državi, koja ima svega 3,8 milijuna stanovnika, ima policijsku pratnju reagirao japanski veleposlanik Hideo Yamazaki. Za njega je ova činjenica apsurdna jer kako tvrdi u zemlji iz koje on dolazi, a koja ima više od 126 milijuna stanovnika, samo premijer ima policijsku zaštitu i vozilo pod pratnjom.

Međutim, u BiH je nešto teže primijeniti taj sustav budući da ima znatno veći broj premijera nego Japan (premijer RS-a, premijer FBiH, svaka županija ima svog premijera).

Tako Direkcija za koordinaciju policijskih tijela štiti i osigurava policijsku pratnju posebno za svakoga od tri člana Predsjedništva, zatim za predsjedatelja Vijeća ministara i svih ostalih devet članova Vijeća ministara te za po trojicu članova kolegija, kako Zastupničkog tako i Doma naroda. Dakle, to je 19 ljudi.

Članovi Predsjedništva imaju svaki po minimalno tri pratitelja, ukupno njih devet, s mogućnošću da ih se delegira i veći broj u skladu s procjenom sigurnosti. Tako jednog člana Predsjedništva tijekom jednog posjeta zna pratiti i po 7 do 8 zaštitara. Isti slučaj je i s članovima Vijeća ministara.

Predsjedatelj i zamjenici predsjedatelja domova Parlamenta BiH imaju po jednog čovjeka koji se brine za njihovu sigurnost. Federalna razina tek malo zaostaje za državnom. Federalna uprava policije štiti devet osoba.

Uredbom o određivanju osoba i objekata u Federaciji BiH koji se posebno osiguravaju i način njihova osiguranja propisano je da se posebno osiguravaju predsjednik i potpredsjednici Federacije, premijer i zamjenici premijera Federacije, predsjedatelj Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta, te federalni ministar unutarnjih poslova, piše Večernjak.

Broj službenika angažiranih na osiguranju se određuje na osnovi procjene. U RS-u policija štiti tri osobe, i to predsjednika RS, premijera, te predsjednika NSRS.

Kopirati
Drag cursor here to close