Islamisti

BiH: Sigurnosne agencije nadziru 250 osoba zbog povezanosti s terorizmom

Vijesti / Flash | 01. 03. 2015. u 15:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurnosne agencije u BiH pojačale su nadzor nad 250 osoba koje zbog povezanosti s terorizmom predstavljaju sigurnosnu prijetnju i koje se često okupljaju u određenim džamijama i na lokalitetima udaljenim od očiju javnosti.

Sugovornik Glasa Srpske iz sigurnosnih struktura kaže da se radi o grupi koja predstavlja jezgro za mobilizaciju islamističkih boraca za sirijsko ratište, gdje se bore u redovima terorističke organizacije Islamska država.

''Oni prolaze vjersku poduku i vojnu obuku pripremajući se za odlazak na ratište u Siriju. Okupljaju se na planinama Ozren, Vlašić i Majevica, kod Zenice, Kalesije, Maglaja i u Jezeru na granici između Teslića i Žepča. Te osobe ranije su označene kao sigurnosna prijetnja'', kaže isti izvor Glasa Srpske.

Dodaje da su sve rizične osobe koja prolaze obuku uredno evidentirane i stavljene pod različit stupanj obavještajne i sigurnosne pažnje.

'' Za oko stotinu evidentiranih osoba nije moguće utvrditi gdje u ovom trenutku borave. Oni nisu pronađeni na prijavljenim adresama pa se pretpostavlja da su van zemlje. Nadzor je pojačan nad njihovim kućama i prijavljenim adresama'', rekao je izvor Glasa Srpske.

Glas Srpske saznaje da su zbog vrbovanja i slanja boraca u Siriju saslušani Mehmedalija Hadžić, Armin Gazibegović, Muharem Omerović, Kenan Bijedić, Edin Spahović, Amar Varupa, Fahrudin Šuvalija, Abdulmelik Bašić i Amel Arnautović iz Sarajeva, Faris Nanić iz Visokog i Nedim Haračić iz Zenice.

''Izjave su uzete i od Izeta Hadžića i Nusreta Brkića iz Maglaja, Asmira Gostevčića iz Livna, Edina Babunovića iz Mostara, Edina Mujkanovića iz Vlasenice, Zulfe Alajbegovića iz Rogatice, Emira Alispahića iz Srebrenice, Samedina Arnautovića iz Višegrada i Šerifa Vrapčevića iz Tuzle. Među saslušanima su i Salko Šahman iz Goražda, Amar Adrović iz Olova, Muris Ljubunčić iz Novog Travnika, Suad Mujačić iz Trebinja i Sead Zekotić iz Gornjeg Vakufa'', kaže sugovornik "Glasa Srpske".

Naglasio je da su, pored do sada poznatih organizacija, među najaktivnijim u slanju boraca u Siriju fondacija "Bosfin" iz Sarajeva, udruženje "Ensarije" i tvrtka "Almdž" iz Zenice, džemat "Stichting Hidzra" iz Nizozemske, te Humanitarno, kulturno i islamsko vjersko udruženje "Nur" iz Linca u Austriji.

Prema informacijama domaćih i stranih sigurnosnih službi, na strani Islamske države bori se oko 350 državljana BiH, a veliki broj njih poginuo je u Siriji i Iraku.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH zatražili su od nekoliko bolnica u Sarajevu, Zenici i Travniku popise pacijenata zbog sumnje da je među njima bilo ranjenih džihadista iz Sirije koji nisu prijavljeni.

''Zdravstvene ustanove dužne su da policiji prijave ako medicinsku pomoć zatraži osoba koja je ozlijeđena u oružanom sukobu ili napadu. Ako pacijent nije hitno primljen, može se dogoditi da to nije prijavljeno policiji '', sugovornik Glasa Srpske.

"Glas Srpske" objavio je u četvrtak da je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u prošloj godini liječeno osam džihadista koji su ranjeni na sirijskom ratištu, dok je u bolnicama u Zenici i Travniku ležalo još 11 ranjenih islamističkih boraca povratnika iz Sirije.

Policija u Hrvatskoj češlja bolnicu u Splitu u potrazi za ranjenim borcima, a posebna pažnja obraća se na državljane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close