Rok otplate 25 godina

BiH se zadužila za 10.200.000 američkih dolara

Vijesti / Flash | 18. 07. 2014. u 16:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Doma naroda Federalnog parlamenta prekinuli su današnju sjednicu, na kojoj su prihvatili zaduženje po Sporazumu o financiranju između BiH i Svjetske banke - Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), u iznosu od 10.200.000 američkih dolara, za realizaciju Projekta zaštite od poplava Drine za BiH (BAFPP).

Federalni ministar financija Ante Krajina za Agenciju Fena izjavio je da su ovo najpovoljniji uvjeti vezano za kreditiranje.

''Kamatna stopa je 1,25 posto godišnje,rok otplate 25 godina, a grace period pet godina'', kazao je Krajina.

Podsjetio je da je Vlada Federacije usvojila inicijativu da se zaduženjem kod Svjetske banke, pod IDA uvjetima, osiguraju sredstva za realizaciju Projekta zaštite od poplava Drine za BiH, zbog kojeg je Misija Svjetske banke boravila u BiH.

Ovo zaduženje odobrio je i Predstavnički dom 26. lipnja.

Zastupnici su danas usvojili i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, kojim se omogućava da se svim ratnim vojnim invalidima koji su ranjeni ili zarobljeni, u procjeni invalidnosti ne smije umanjiti stupanj niži od 20 posto, čime ostaju u statusu ratnih vojnih invalida.

Ovaj prijedlog u srijedu, 23. srpnja, na sjednici će razmatrati zastupnici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Financijski plan - ovogodišnjeg proračuna Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK) u iznosu od 2.895.411 KM odobren je, koji je ranije podržao i Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Tako je ovogodišnji proračun povećan za 7,59 posto, odnosno 204.214 KM u odnosu na 2013. godinu, te su predviđene iste plaće kao i prošle godine, uz povećanje broja zaposlenih za šest.

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH, koji su predložili Tomislav Martinović, aktualni predsjedavajući Doma naroda i delegat Kluba hrvatskog naroda i Vesna Saradžić delegat u Domu naroda, također je podržan, a trebao bi poslužiti za izradu teksta novog nacrta ovog Zakona.

Većinom glasova, prihvaćen je i Prijedlog Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH „Sliv rijeke Une“ za period 2007-2027 godina.

Dom naroda Parlamenta FBiH odobrio je i prijedloge zakona o gradovima Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg, po kojima bi ove za sada općine trebale postati gradovi. Međutim, ovi prijedlozi tek se trebaju naći na dnevnom redu neke od narednih sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku povučen je s dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close