U Teheranu

BiH pozvana na summit lidera Pokreta nesvrstanih

Vijesti / Flash | 19. 06. 2012. u 10:37 M.U.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran za Europu i Ameriku Ali Asghar Khalij doputovao je u BiH da bi, kao specijalni izaslanik predsjednika Irana Mahmuda Ahmedinedžada, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću uručio poziv za sudjelovanje na samitu lidera Pokreta nesvrstanih, koji će biti održan 30. i 31. kolovoza u Teheranu.

Na press-konferenciji upriličinoj tim povodom u zgradi veleposlnstva IR Iran u Sarajevu Khalij je naglasio značaj te međunarodne organizacije koja ima 120 država članica i 27 država promatrača, kao i tema planiranih za taj skup. Nakon Organizacije UN-a, Pokret nesvrstanih najvažnija je međunarodna organizacija.

"BiH je članica promatrač Pokreta nesvrstanih, a prisustvo na tom skupu, na najvišem nivou, može biti dobro kako za interes ove države tako i u kontekstu interesa Pokreta nesvrstanih", istaknuo je Khalij.

Po njegovim riječima, summit nesvrstanih u Teheranu bit će održan u važnom povijesnom trenutku, a odluke koje budu donesene mogu biti značajne u nastojanju Pokreta nesvrstanih za uspostavu i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu, multilateralnu suradnju te suradnju na ravnopravnim osnovama država u svijetu.

Zaštita i očuvanje interesa i integriteta država članica može biti jedan od važnijih ciljeva predstojećeg summita Pokreta nesvrstanih u Teheranu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran za Europu i Ameriku Ali Asghar Khalij razgovarat će, u susretu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, o proširenju suradnje BiH i IR Iran.

Kopirati
Drag cursor here to close