Neslaganje

BiH ostala bez veleposlanika u Srbiji

Vijesti / Flash | 25. 03. 2015. u 10:20 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik BiH u Srbiji Ranko Škrbić rekao je Srni da je podnio ostavku na ovu funkciju, na koju je imenovan prije 18 mjeseci. U obrazloženju ostavke navedeno je da je ona upućena predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću zbog "suštinskog i konceptualnog neslaganja sa aktualnom politikom u BiH".

"Ne želim da budem eksponent takve politike BiH, a još manje da provodim tako zacrtanu vanjsku politiku prema Srbiji, te stoga neopozivo podnosim ostavku na mjesto veleposlanika", navodi Škrbić. On je podsjetio da je njegovim imenovanjem, prvi put na ovu poziciju od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i BiH, došao Srbin iz Republike Srpske, te da je to za njega bila i ostala najviša čast i priznanje.

Otvorena hajka

Škrbić je naglasio da je tijekom proteklih 18 mjeseci veleposlaničke službe nastojao da u potpunosti opravda povjerenje i doprinese jačanju bilateralnih odnosa, kako BiH sa Srbijom, tako i jačanju veza Republike Srpske i Srbije, a u najboljem interesu svih naroda koje predstavlja.

"Nažalost, tijekom predizborne kapanje i otvorene hajke koja je vođena od opozicionih političkih lidera, a koja je nastavljna do današnjih dana, nastojalo se maksimalno diskreditovati moje ime, moja pozicija i uloga koju imam kao veleposlanika BiH", rekao je Škrbić.

On je naveo da nešto takvo nije zabilježeno u diplomatskoj praksi u skorijoj povijesti i zasigurno je doprinijelo da se o političkim prilikama u BiH stekne slika kao o zemlji nedorasloj za demoktratski dijalog i koja kao takva još "luta" na europskom putu i u kojoj su neki političari "zarobljeni između mržnje i sujete i ujedno slijepi u političkom proviđanju, pa samim tim i nesposobni da preuzmu lidersku ulogu u vođenju društva".

"To i potvrđuju najnoviji događaji oko formiranja vlasti u BiH gdje se opozicione stranke iz Republike Srpske utrkuju u neprincipijelnom koaliranju kako bi po svaku cijenu ušli u strukture vlasti na centralnom nivou. Takva politika je opasnost i za Republiku Srpsku, ali i za BiH u cijelosti", istaknuo je Škrbić, prenosi Srna.

Znao da će biti smijenjen

''Sva druga objašnjenja, poput navodno promijenjenog odnosa prema Srbiji, smiješna su i netočna, jer da je tako Škrbić je trebao reagirati davno, a ne dan prije svoje smjene'', navode iz Partije demokratskog progresa PDP-a.

Škrbić je znao da, kako se dodaje u priopćenju, cijela Republika Srpska očekuje da bude smijenjen „zbog brojnih malverzacija i korupcionaških skandala koje se u javnosti vežu za njegovo ime i pokušao je da napravi predstavu za javnost današnjom ostavkom“.

Iz PDP-a navode i da Škrbić „nikada nije razumio što znači biti veleposlanik, jer je više vremena provodio na sjednicama organa SNSD-a, na gradilištu na Paprikovcu u Banjoj Luci i na utakmicama košarkaškog kluba Igokea, nego u Beogradu“.

''Političke ocjene koje je bivši velepolsanik Škrbić dao u tekstu svoje ostavke, a koje se tiču nove vlasti na razini BiH, samo pokazuju da se radi o stranačkom jastrebu, nedoraslom ozbiljnoj diplomatskoj ulozi'', zaključuje se u priopćenju PDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close