Dodik

'BiH nikad nije bila u većem glibu nego što je danas'

Vijesti / Flash | 29. 07. 2016. u 11:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da, kada je u pitanju mehanizam koordinacije, moraju se potpuno uvažavati stavovi RS-a te da taj bh. entitet mora biti vidljiv na europskom putu BiH.

Na stav predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, da deblokada europskog puta i Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) trebaju biti riješeni paralelno i istovremeno, Dodik je ustvrdio da je činjenica da je netko već 'ispregovarani' aranžman s MMF-om doveo u pitanje nepotpisivanjem i da su od šest učesnika u procesu dva odbila da potpišu pismo namjere, govori da je riječ o ucjeni.

''Europski put ne može biti na fonu toga da RS gubi svoje pozicije. Imamo jasan odnos prema mehanizmu koordinacije. Tamo se ne može dogoditi da odlučuju prisutni. Hipotetički se može dogoditi da netko iz RS-a ne bude prisutan, a da to bude valjana odluka. Naravno da ne može i to se mora promijeniti, kao i činjenica da predsjedavajući Vijeća ministara BiH predsjedava tijelima za koja nije nadležan'', naveo je entitetski predsjednik.

Kaže i da se europske prakse moraju uvažiti i kod nas, pa "predstavnik ka Europi ne mora biti netko iz Vijeća ministara, već i neko iz entitetskih vlada, kako se dogovorimo i to je praksa koja postoji u složenim državama Europe".

Dodik je ocijenio da je BiH suočena s problemima u najvećem obimu dosad.

''Mislim da nikada nije bila u većem glibu nego što je danas'', ustvrdio je.

Komentirajući to što je Vrhovni sud Hrvatske ukinuo presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš osuđen na kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991., Dodik je naveo “da se ovaj čin ne može promatrati odvojeno od nedavne rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca”.

''Očigledno je da je jedna atmosfera kvazirehabilitacije zločinaca nad Srbima stvorena u Hrvatskoj i to je neprihvatljivo. Glavaš je dokazani zločinac i poništavanje presude može služiti na čast tog kvazipravosuđa, koje oslobađa zločince. Osuđujemo jednu takvu odluku i mislim da konačno moraju da se procesuiraju svi koji su činili zločine nad Srbima'', ustvrdio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close