Tko bi rekao

BiH nema političara za veliku fotelju

Vijesti / Flash | 30. 05. 2016. u 10:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ostala je bez svog kandidata za glavnog tajnika UN-a zato jer nije bilo nominacija za sjednicu Predsjedništva BiH, koje o tome odlučuje.

Kako su objavile Nezavisne novine, Bakir Izetbegović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, kao trenutno prvi u hijerarhiji, mjesecima unazad nije predložio nijedno ime za dnevni red, odnosno niti jednog kandidata.

''Zašto je to tako - možemo samo nagađati'', navode banjalučke novine i ističu kako im je ovo potvrdio i srpski član Predsjedništva, Mladen Ivanić.

"Nije bilo prijedloga", rekao je kratko Ivanić.

Tako je BiH ostala jedina država bivše Jugoslavije bez svog kandidata za mogućeg nasljednika Ban Ki Moona, glavnog tajnika UN-a, koji s funkcije odlazi 31. prosinca ove godine.

''Ovakav izostanak odgovornosti i nanovo potvrđena neozbiljnost ljudi koji vode ovu državu potvrda je davno stečene međunarodne percpecije o BiH kao državi bez koncepta, odgovornosti i pune državničke zrelosti", pišu Nezavisne novine.

Podsjećaju kako je ranije bilo određenih spekulacija da bi BiH na ovu poziciju mogla nominirati Svena Alkalaja, nekadašnjeg šefa diplomacije, te Zlatka Lagumdžiju, dugogodišnjeg lidera SDP BiH, koji je dužnost ministra vanjskih poslova BiH obnašao u dva mandata.

Prema mišljenju Srećka Latala, urednika BIRN-a za BiH i direktora analitičke organizacije SOS, ovo potvrđuje "da BiH ipak nema državnike tog kalibra, koji bi imali neke šanse u utrci za glavnog tajnika UN-a".

"S druge strane, mislim da i drugi kandidati iz regije nisu ozbiljni kandidati i sve je već pokazatelj razjedinjenosti, polarizacije u regiji. Jer mogao je zapadni Balkan imati svog kandidata, čovjeka koji bi bio zajednički prijedlog i koji bi imao šanse", zaključuje Latal.

Inače, drugi krug rasprave u Vijeću sigurnosti o kandidatima za novog glavnog tajnika bit će održan 7. lipnja i već tada mnogo toga će biti jasnije. U ovom trenutku, desetak je kandidata za ovu dužnost na koju bi, po nekom nepisanom pravilu, ovoga puta trebala zasjesti osoba iz istočne Europe, ali ne i nužno.

Kopirati
Drag cursor here to close