Pojramosa

BiH jedina zemlja u kojoj je spriječen genocid nad Romima

Vijesti / Flash | 02. 08. 2017. u 12:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ima dvostruku obvezu u smislu obilježavanja Dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Jedna je da nastavimo s antifašističkom kulturom u našem društvu, a druga je činjenica da je samo u BiH, u odnosu na sve europske države, spriječen genocid nad Romima, izjavio je danas bh. kolumnist, urednik i scenarist brojnih radio i TV emisija Fatmir Alispahić, koji je radeći na filmu istraživao činjenice genocida nad Romima.

U glavnom gradu BiH danas je upriličeno prvo obilježavanje genocida nad Romima u Drugom svjetskom ratu te je u pomen na romske žrtve Pojramosa i u čast zaštite romskog naroda u BiH, Općina Novi Grad Sarajevo, organizirala program pod nazivom "Bosna i Pojrams", piše Fena.

Da se ne zaboravi

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se danas u Sarajevu, ali i u cijeloj BiH, obilježava godišnjica genocida nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

''Za nas u BiH govoriti o genocidu drugačije je nego u nekim drugim državama, jer mi još imamo žive žrtve genocida u posljednjem ratu, tako da je za nas obveza time i veća'', istaknuo je Efendić.

Predsjednik Udruge braća Romi Sarajevo Ćazim Abazi zahvalio je organizatorima za ovaj događaj, čija je svrha da se nikada ne zaboravi ono što se događalo Romima.

Alispahić je napomenuo da se današnjim događajem obilježavanja Europski dan sjećanja genocida nad Romima Bosna i Hercegovine pridružuje obitelji europskih zemalja koje ovaj dan obilježavaju već duže vrijeme.

''Otvara se pitanje zašto nismo znali do sada za stranicu ove bh. povijesti te kako je moguće da je to od nas sakrivano'',rekao je bh. kolumnist, dodajući da danas sve to otkrivaju, predaju budućnosti i vežu se za europsku mrežu naroda koji obilježavaju ovaj dan sjećanja.

Nakon uvodnih obraćanja, prikazan je 20-minutni Alispahićev film.

Na službeno priznanje genocida čekalo se 70 godina

"Porajmos" je romski naziv za genocid nad Romima. Dan sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu obilježava se 2. kolovoza.

Datum je odabran u povodu sjećanja na 2. akolovoz 1944. kada je u jednoj noći ubijeno 2.897 Roma u koncentracijskom logoru Auschwitz. U znak sjećanja na romske žrtve "Porajmos" je po prvi put obilježen i u Bosni i Hercegovini.

Voditelj Odsjeka za povijest Sead Selimović kazao je da se o holokaustu i stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu dugo nije istraživalo i pisalo, te da je tek 50 radova napisano između 1960. i 1970. godine.

''Tek 1980. godine su se stvorile pretpostavke da se značajnije istražuje i piše o genocidu nad Romima u Drugom svjetskom ratu'', istaknuo je.

U travnju 2015. godine Europski parlament usvojio je Rezoluciju o anticiganizmu u Europi i priznanju 2. kolovoza kao Europskog dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Važan iskorak donošenju ovakve rezolucije i na nivou Europske unije bila je inicijativa europarlamentarke Lívije Járóke iz Mađarske, prve Romkinje na toj funkciji, piše Fena.

Selimović smatra da ima mnogo razloga zašto se 70 godina čekalo na službeno priznanje genocida nad Romima, ističući da treba imati na umu činjenicu da su u Europi postojale predrasude prema određenim narodima.

Bez države i zaštite

''Čak veliki broj intelektualaca je Rome smatrao nedostojnim čovjeka što se vidi iz mnogih izvještaja koji su Rome nazivali prljavim i nedoraslim'', kazao je.

Također je dodao da Romi nikada nisu imali svoju državu te da samim tim nisu uspjeli stvoriti mehanizme da zaštite sebe u bilo kojem dijelu Europe.

Predsjednica Udruženja Roma "Euro Rom" i studentica Poslovne ekonomije u Travniku Admira Biberović ističe da jedino obrazovanjem Romi mogu biti u domovini, ali i svijetu predvodnici pozitivnih promjena. Na taj način najbolje će znati i zaštiti svoja prava, piše Fena.

''Povećava se broj zaposlenih Roma, iako taj broj nije veliki'', istaknula je Biberović.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Europi u kojoj je u jeku genocidnog pogroma nad Romima djelovao odbor za spas Roma i izdat prvi dokument kojim se traži, i uspijeva, u dobroj mjeri zaštititi romska populacija.

Inače, Europi je ubijeno pola milijuna Roma, u Hrvatskoj 28.000 Roma, u Srbiji 16.000 BiH jedina je europska zemlja u kojoj je spriječen genocid nad Romima zahvaljujući odlučnoj uglednika koji su formirali odbor za spas Roma te donijeli Rezoluciju kojom Rome proglašavaju sastavnim dijelom naroda, čime su romski narod zaštitili od rasističkih zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close