Zadaci novih vlast

BiH je zemlja otvorenih mogućnosti i pitanja

Vijesti / Flash | 01. 04. 2015. u 12:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula ocijenio je danas u razgovoru za Fenu, dan nakon konstituiranja vlasti na državnom nivou, kao i u Federaciji BiH, da bi želio vidjeti više konsenzusa među bh. političarima, te je ukazao na važnost borbe protiv korupcije, posebno one na visokoj razini.

''Dobro je da se konstituiraju sve institucije vlasti od kojih se očekuje da onda doista prionu poslu i rade posao radi koji prije svega u jednoj demokratskoj zemlji i postoje. Vlada i parlament su tu, prije svega, da realiziraju program'', kazao je Picula.

Bivši šef hrvatske diplomacije vjeruje da građani BiH puno očekuju od onih koji su dobili povjerenje od tih istih građana na izborima prije pet mjeseci.

''To se nešto odužilo, ali će sve biti brzo zaboravljeno ako bi ova generacija ljudi koji obnašaju ministarske ili zastupničke funkcije prvi put nakon dugo vremena donijeli ne samo jednu vrstu osjećaja, nego i stvarnog napretka u BiH'', naglasio je.

Po njegovom mišljenju, dobro je da su tu neki osnovni orijentiri koji su zadani u Deklaraciji o europskom putu BiH.

''To je, doduše, još "papir dobrih želja", ali imam osjećaj da bi trebalo unutar BiH pozitivno, radno i stvarno odgovoriti na ono što Europska unija ovoga trenutka želi vidjeti realizirano u zemlji, a spremna je konkretno, ne samo političkom podrškom nego i materijalnim sredstvima pomoći kao procese u BiH. Na kraju je Europska unija Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju doista poduprla, a očekuje se da on bude okvir unutar kojeg će se bolje surađivati, ne samo politički nego prije svega gospodarski, što bi onda trebalo donijeti boljitak građanima BiH'', rekao je.

Picula smatra da bi zadaci novih vlasti u BiH svakako trebali biti rješavanje gospodarskih i socijalnih pitanja, ali i jačanje pravne države i neovisnosti pravosuđa bez kojeg se ono prvo neće riješiti.

''U jednom koruptivnom ambijentu doista ne možemo govoriti o dolasku stranih investicija i osjećaju pravde i poštenja kod svih koji žele razvijati posao u BiH. Dakle, treba voditi uspješnu borbu protiv korupcije, posebno na visokoj političkoj razini. Također, treba svijet politike otvoriti više civilnom društvu koje u BiH sigurno postoji, ali mu se nije pružila veća šansa, te naravno poticati angažman mladih, koji bi dosta trebali osjetiti da je BiH zemlja mjesto u kojem oni mogu razviti svoje ambicije'', rekao je.

Naglašava da doista smatra da nakon provedenih izbora treba dati šansu BiH.

''BiH je doista zemlja otvorenih mogućnosti, ali treba jednako tako primijetiti da je BiH u ovom trenutku i zemlja otvorenih pitanja'', rekao je Picula, navodeći kako vjeruje da je neka vrsta nadogradnje Daytonskog sporazuma možda neophodna da bi ovaj reformski paket uspio.

''Ukratko, volio bih više konsenzusa među bh. političarima jer to bi smanjilo prostor za nametanje rješenja izvana i volio bih na kraju da odnosi s Europskom unijom budu jedna dobra priča, a ne još jedno iznevjereno očekivanje'', zaključio je u razgovoru za Fenu hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Kopirati
Drag cursor here to close