Na putu za zemlje EU

BiH je uglavnom zemlja tranzita, ali i zemlja destinacije za imigrante

Vijesti / Flash | 18. 12. 2015. u 09:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je uglavnom zemlja tranzita, ali i zemlja destinacije za imigrante koji dolaze iz zemalja regije, ocjena je Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine povodom Međunarodnog dana migranata, javlja Agencija Anadolija.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 18. prosinca 2000. godine, na desetu godišnjicu usvajanja Međunarodne konvencije za zaštitu prava svih radnika imigranata i članova njihovih obitelji Međunarodnim danom imigranata.

Kako je i Bosna i Hercegovina bila zemlja velikih migracija u posljednjih dvadesetak godina, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Služba za poslove sa strancima BiH podsjećaju na važnost poštivanja prava i položaja imigranata.

"Iako se Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ne suočava s povećanim prilivom migranata i izbjeglica, ipak smo svjesni situacije u regiji, posebno u susjednim zemljama koje se kao zemlje tranzita svakodnevno suočavaju sa ulaskom tisuća ljudi na njihovom putu prema državama članicama Europske unije", navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Na putu ostvarivanja osnovnih prava i sloboda, imigranti se često susreću sa vrlo krupnim preprekama u rješavanju egzistencijalnih problema i ostvarivanju njihovih prava, prema relevantnim međunarodnim konvencijama i drugim pravnim aktima.

"Bosni i Hercegovini predstoji intenziviranje pregovora za pristupanje euroatlantskim integracijama, gdje će se nužno otvoriti pitanje slobodnog kretanja kapitala, roba i usluga, a time i pitanje slobodnog kretanja radne snage. Za rješenjima svih ovih pitanja potrebno je tragati u okviru europskih institucija, jer će se jedino na taj način osigurati jednakopravan položaj radnika-imigranata koji će se iz Bosne i Hercegovine uključivati u tržište radne snage Europske unije", ocjena je Ministarstva sigurnosti BiH.

Stoga su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Služba za poslove sa strancima BiH uputili apel na sve nadležne institucije, posebno one koje se neposrednije bave pitanjima radnika-imigranata, da u svakoj prilici poštuju zakonska i ljudska prava svih radnika-imigranata i članova njihovih porodica.

Kopirati
Drag cursor here to close