Brojke

BiH je regionalno terorističko leglo

Vijesti / Flash | 25. 11. 2014. u 09:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na karti svijeta koja prikazuje zemlje u kojima je rizik od terorizma najveći, BiH se našla na 86. poziciji, čime je "osvojila" najgore mjesto u usporedbi s državama u okruženju, te jedno od najlošijih u regiji.

U izvještaju australijskog Instituta za ekonomiju i mir, koji je prenio portal Bussines Insider, Hrvatska je na 105, Srbija na 89, a Crna Gora na 87. poziciji.

Slovenija je na 124, a Albanija na 107. mjestu, a Kosovo se nalazi na 54. mjestu, od ukupno 162 zemlje obuhvaćene izvještajem.

Stručnjaci za sigurnost kažu kako argumenata za tvrdnju da je BiH "najkrcatije terorističko leglo" u odnosu na susjede ima na pretek, te podsjećaju da se stotine državljana BiH bori na stranim ratištima, kao što su Irak i Sirija.

Stručnjak za sigurnost Zoran Dragišić rekao je za Nezavisne novine kako je BiH, prije svega zbog vrlo lošeg povijesnog iskustva, uz Kosovo i Albaniju, zemlja koja je najviše izložena terorizmu.

"Evo, govori se da je više od 350 građana BiH otišlo u Siriju i Irak i bore se na strani ISIL-a, dok je neutvrđen broj građana porijeklom iz BiH koji su preko zapadnih zemalja otišli u džihad", kaže Dragišić te ističe kako su sve to pokazatelji da je BiH ugrožena zemlja.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH Dušanka Majkić podsjeća kako je ovaj izvještaj samo jedan u nizu onih sa sličnim upozorenjima.

"Najvažnije je da se domaća javnost pozabavi time, da se o tome mnogo više govori i piše, te da se nositelji vlasti mnogo ozbiljnije tim problemom pozabave. Pravosuđe mora izaći na kraj s tim. Moraju se stvari početi mijenjati, ali to u BiH sporo ide", rekla je Majkić.

Valjda podsjetiti da je BiH na ovoj listi 2002. godine, od kad se bilježi indeks terorizma, bila na 59. mjestu od 162 zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close