mogući kandidat

BiH ima dobre šanse da bude na čelu UN-a

Vijesti / Flash | 11. 03. 2015. u 07:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što se prvi put u povijesti Ujedinjenih naroda pojavila mogućnost da od 2017. godine na čelu svjetske organizacije bude izabran netko iz istočne Europe, a samim tim i iz balkanskih zemalja, u javnosti su u proteklim danima aktualizirane moguće kandidature iz naših susjednih zemalja.

U intervjuu za "Dnevni avaz" bh. veleposlanica pri UN-a Mirsada Čolaković govori o mogućnostima koje se pružaju i za BiH. Na pitanje postoje li uopće razmišljanja da naša država predloži kandidata, Čolaković ističe da službeno s tim još nije upoznata.

''Kada bi BiH, teoretski, nekoga kandidirala, mi bismo u tom slučaju bili razmatrani kao ozbiljan kandidat za poziciju generalnog tajnika UN-a, i to zato što BiH u ovoj svjetskoj organizaciji ima posebnu težinu. Ovo je jedino mjesto na svjetskoj sceni gdje možemo govoriti ravnopravno s druge 193 članice. U ovoj svjetskoj organizaciji se naš glas čuje'', ocijenila je Čolaković za "Avaz". Pri tome misli na našu prošlost te specifičnu poziciju.

''Nisam sigurna da kod nas ljudi u BiH razumiju koliki je trenutni značaj ove velike organizacije. Mnogima je nepoznanica značaj BiH kada smo, u 2010. i 2011. godini, bili članica Vijeća sigurnosti. Tada smo, faktički, bili u svjetskoj vladi!' Mi smo i danas zastupljeni u značajnim tijelima UN-a. No, malo se o tome, nažalost, u našoj državi zna. BiH se doživljava kao respektabilna članica i, kada bi se u BiH dogovorili da daju jednog kandidata, on bi sigurno imao dobre šanse'', kazala je.

Naglašava da istočnoeuropska grupa, gdje su BiH, Hrvatska, Srbija i druge zemlje, ima zaista dobru šansu da jedan od njenih kandidata zasjedne na čelo UN-a. O tome se već uvelike raspravlja. Navodi da se najviše govorilo o bivšem predsjedniku Slovenije Danilu Tirku, zatim o bugarskoj kandidatkinji Ireni Bokovoj, a spekuliralo se i o ministru vanjskih poslova Slovačke i bivšem visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku.

''Kada je riječ o ministrici vanjskih poslova Hrvatske Vesni Pusić, postoji jedna tendencija i razmišljanje da bi ovaj put žena mogla doći na čelo UN-a. S druge strane, stav je i da se treba izabrati najbolji kandidat. Kada je riječ o aktualnom šefu diplomacije Crne Gore Igoru Lukšiću ili bivšem ministru vanjskih poslova Vuku Jeremiću, neformalno se spominje da neki od njih imaju pretenzije, ali ne znam jesu li formalno dobili podršku svojih vlada'', kazala je veleposlanica Čolaković.

Kopirati
Drag cursor here to close