Od Europskog parlamenta

BiH i službeno zatražila stopiranje gradnje Pelješkog mosta

Vijesti / Flash | 06. 09. 2017. u 11:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su danas pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju u kojem se traži stopiranje gradnje Pelješkog mosta, dok se ne riješi spor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, potvrđeno je za agenciju Patria iz Parlamenta BiH.

U pismu se traži da Europska komisija posreduje između dvije zemlje, na način da Bosna i Hercegovina prvo dobije slobodan pristup otvorenom moru, nakon čega i Hrvatska može razmatrati mogućnosti gradnje mosta.

Izgradnja Pelješkog mosta u Malostonskom zaljevu kojim Hrvatska želi spojiti Dubrovačko-neretvansku županiju sa kopnom zatvorila bi pristup Bosni i Hercegovini otvorenom moru, što bi bilo kršenje UN-ove konvencije o pravu mora.

Isto ili slično pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću tijekom dana trebao bi poslati bh. premijer Denis Zvizdić, javlja Patria.


Podsjetimo, premijer Andrej Plenković izjavio je jučer u Livnu, kako će Hrvatska graditi Pelješki most na svom teritoriju odbacujući tako mogućnost odgode toga projekta na čemu inzistiraju bošnjački politički čelnici povezujući to pitanje s razgraničenjem dviju država na moru i slobodnog izlaska na otvoreno more.

"Pelješki most gradit će se na hrvatskom teritoriju i ta je činjenica najvažnija. Sva pitanja u pogledu tehničkih gabarita su godinama usuglašavana na stručnoj razini. Ako bilo što treba pojasniti našim prijateljima u BiH, sve nadležne službe, od vlade, MVPEI-a, te ministarstva mora, prometa i infrastrukture će to napraviti", rekao je Plenković upitan da prokomentira današnje stajalište ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, inače člana Stranke demokratske akcije.

Kopirati
Drag cursor here to close