Izbjeglička kriza

BiH do kraja mjeseca očekuje 30 tisuća izbjeglica

Vijesti / Flash | 15. 09. 2015. u 13:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH je zatražila od Vijeća ministara BiH da joj dostavi cjelovitu informaciju s aspekta ljudskih prava, ali i sigurnosti i financija, koja se odnosi na izbjegličku krizu koja je zahvatila ne samo regije nego i šire područje, s posebnim osvrtom na BiH.

Informacija bi trebala biti dostavljena Zajedničkoj komisiji u roku od 10 dana.

Ovaj zaključak je usvojen na današnjoj sjednici Zajedničke komisije nakon razmatranja postojeće izbjegličke krize u regiji.

Predsjedavajući Komisije Borislav Bojić je kazao da je bilo neophodno da se ova točka stavi na dnevni red, navodeći da je izbjeglička kriza i dalje prisutna i potresa cijelu regiju.

''U BiH svi tvrde da BiH nije cilj izbjeglica'', kazao je Bojić, dodajući da ''mi imamo samo jedan azilantski centar, istina urađen po najvišim standardima''.

Po njegovim riječima, posebno poslije zatvaranja granice u Mađarskoj, sigurno je da će izbjeglice potražiti neki drugi koridor.

''Nije nemoguće da to bude BiH i u vezi s tim postoji potreba da mi na ovoj komisiji razmotrimo ovo pitanje'', kazao je Bojić.

Član Komisije Denis Bećirović je kazao da postoji puna opravdanost da se ova tema nađe na dnevnom redu sjednice komisije.

Međutim, naveo je da članovi ove komisije danas nemaju nikakav materijal da bi otvorili ozbiljnu raspravu i došli eventualno do zaključaka.

''Ono što bi za nas moglo biti jako interesantno jeste da ovu točku definiramo kao razmatranje postojeće izbjegličke krize s posebnim osvrtom na ulogu, poziciju i pripremljenost BiH. To je ono što nas može posebno interesirati'', kazao je Bećirović.

Predložio je da komisija usvoji zaključak da u roku od 10 dana od resornog ministarstva ili Vijeća ministara BiH zatraže cjelovitu informaciju, s posebnim osvrtom na BiH.

Član Komisije Nebojša Radmanović je kazao da je suglasan s kolegom Bećirovićem, sugerirajući da to bude što je moguće prije.
Sugerirao je također, ako je moguće iz Komisije, u pripremi materijala da naglase da je potrebno voditi računa o humanitarnom aspektu ''jer ovo jeste humanitarna kriza već sada''.

''Već noćas može se desiti da ide put preko BiH. Moramo biti spremni i kad je u pitanju humanitarna aktivnost, ali naglašavam i to, kad je u pitanju sigurnost'', kazao je Radmanović.

Pomoćnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović je kazao da je na Komisiji samo da zatraži informaciju, navodeći i nagovještaje da se krajem mjeseca očekuje otprilike 25-30.000 izbjeglica.

''Informacija postoji samo je vaše da je zatražite'', kazao je on.

Pomoćnik direktora Službe za poslove sa strancima Miše Ćavar je informirao članove Komisije da je Vijeće ministara BiH prošle sedmice usvojilo informaciju o procjenama i mogućnosti BiH o pitanju izbjegličke krize u regiji i u EU.

Dodao je da su striktno date zadaće i obaveze svakom ministarstvu, svakoj agenciji, na koji način da postupaju.

Naveo je da postoje dva aspekta - humanitarni i sigurnosni.

Članica Komisije Nermina Kapetanović je postavila pitanje kako će humanitarni aspekt biti zadovoljen, s obzirom na mali smještajni kapacitet.

Ćavar je kazao da je smještajni kapacitet imigracijskog centra koji je u okviru Službe za poslove sa strancima 120 mjesta.

''Te osobe, te izbjeglice neće biti smještene u taj centar. Spominjao se još azilantski centar u Delijašu kapaciteta 150 koji se može proširiti na još 150 mjesta. Tu sad postoji mogućnost'', kazao je Ćavar.

Međutim, dodao je, pravit će se određeni prihvatni centri, ne na granici, nego pet-deset kilometara od granice, gdje će se voditi evidencija i uzimati intervjui.

''Ministarstvo obrane je navelo da su oni na dispoziciji da dodijele određene vojarne gdje bi bile smještene izbjeglice'', kazao je Ćavar.

 

Grupnih prelazaka izbjeglica na granicama BiH još uvijek nije bilo, izjavila je za Fenu Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, naglasivši kako se situacija na graničnim prijelazima može mijenjati iz sata u sat te da su do sada zabilježeni samo pojedinačni pokušaji ilegalnog prelaska državne granice.

Na upit je li na području Trebinja zabilježen priliv grupe migranata, kazala je kako GP BiH nema takvu informaciju.

GP BiH ima dobru suradnju s MUP-om RS te da je došlo do ikakvih većih prelazaka granica imali bismo takvu informaciju, ustvrdila je Dujković, ponovivši kako nema informaciju o nekoj većoj grupi migranata koja bi se približila granicama BiH.

Što se tiče stanja na graničnim prijelazima ovih dana, statistike se ne mijenjaju u odnosu na prethodne godine. Imamo određeni broj pokušaja ilegalnog prelaska državne granice, ali ništa što bi ukazivalo na dolazak veće grupe izbjeglica, zaključila je glasnogovornica GP BiH.

Pokušali smo kontaktirati i glasnogovornicu Centra javne sigurnosti Trebinje, kako bismo provjerili neslužbene informacije o dolasku izbjeglica na područje Trebinja, no ona nam se nije javljala na telefon.

 

Kopirati
Drag cursor here to close