BiH

BiH danas obilježava Dan državnosti

Vijesti / Flash | 25. 11. 2015. u 08:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti, kada se slavi utemeljenje moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći s 25. na 26. studenog 1943. godine u Mrkonjić Gradu, potvrđeni su principi jednakosti i slobode.

Bosna i Hercegovina tada je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inozemstvu mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definirane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Inače, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježen Dan državnosti BiH.

Događaju su prisustvovali potpredsjednici Federacije BiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, predstavnici Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina, te boračkih organizacija i građani.

Umirovljeni major bivše Jugoslavenske narode armije (JNA) Salko Rizvić, sudionik Narodnooslobodilačke borbe (NOB) 1941. godine, poručio je radnicima i građanima BiH da poštuju odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH).

''Prosvjeta i đaci moraju znati kakvi su bili Titovi borci i koliko je njegova odluka važna za BiH koja je donesena na današnji dan'' kazao je.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović istaknuo je kako je ovo vrlo značajan datum u povijesti, jer je BiH svoju državnost trebala braniti u najtežim razdobljima.

''Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a je rečeno da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska'', podsjetio je Dunović.

Inače, Dan državnosti BiH, ne doživljava se u cijeloj državi jednako.

Kopirati
Drag cursor here to close