europski put

BiH će uvijek imati podršku Hrvatske

Vijesti / Flash | 02. 02. 2016. u 17:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je radni sastanak s premijerom Republike Hrvatske Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom kada im je čestitao imenovanje na nove dužnosti.

Kazao je da s tih pozicija zasigurno mogu dati veliki doprinos jačanju suradnje BiH i Republike Hrvatske, odnosno Europske unije, te pružiti konkretnu podršku aktivnostima BiH na njenom europskom putu.

Informirao ih je o napretku koji je BiH postigla na europskom putu, a sugovornici su pozdravili iskorak BiH prema EU, kazavši da će nastojanja BiH, kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda, uvijek imati podršku Hrvatske koja ima najnovija iskustva u procesu europskih integracija u njegovom najzahtjevnijem obliku.

Izraženo je uvjerenje da se jačanjem odnosa BiH i Hrvatske, naročito u području privrede, može unaprijediti gospodarska stabilnost do nivoa primjerenog standardima koji vrijede unutar europskih okvira.

U tom smislu predloženo je intenziviranje komunikacije izvršne vlasti dviju zemalja putem zajedničkih sjednica, u formatima koji najbolje omogućuju suradnju u relevantnim područjima.

Također, zakonodavna vlast Hrvatske raspolaže neprocjenjivim iskustvom u području usvajanja pravne stečevine EU i usklađivanja domaćeg zakonodavstva, pa je u tom smislu poželjna bliža suradnja i zakonodavnih tijela dviju zemalja, na općem, ali i na nivou komisija i drugih tijela.

Uvjerenje Oreškovića i Reinera, kao lidera izvršne i zakonodavne vlasti jedne od članica EU, je da predaja zahtjeva za članstvo 15. veljače u Bruxellesu predstavlja svečani čin i ključnu političku prekretnicu za Bosnu i Hercegovinu, budući da jasno potvrđuje kojim putem BiH želi ići.

Zajednička je konstatacija da je naročito važno iskoristiti tu jedinstvenu priliku i ne posustati sa reformama, koje je poželjno i dodatno intenzivirati kako bi se BiH nepovratno učvrstila na europskom putu i razvila otpornost na sve moguće izazove.

BiH svojim primjerom potvrđuje pretpostavku da europski put može biti ključni integrativni faktor, iznimno važan za unutrašnju društvenu i političku stabilnost, privredni rast i unapređenje socijalnog standarda za sve njene građane.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odnosima dviju prijateljskih zemalja i čvrsto opredjeljenje za jačanje dalje suradnje u kontekstu europskog puta BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close