Apokalipsa

BiH će trebati milijarde za obnovu nakon poplava, kredit već stigao

Vijesti / Svijet | 17. 05. 2014. u 10:54 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina će, nakon katastrofalnih poplava, trebati novi veliki plan za obnovu države, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria neimenovani izvor iz državnih vlasti.

Štete su nemjerljive, uništene su putne komunikacije, cijela naselja, a prema prvim preliminarnim procjenama za obnovu će biti potrebno više milijardi maraka.

- Zemlja koja je prije 20 godina prošla kroz neviđeno ratno razaranje neće moći sanirati štete sama bez međunarodne pomoći. Morat ćemo angažirati sve kapacitete da se pokuša pomoći ljudima i cijelim gradovima koji su pretrpjeli velika razaranja, kazao je neimenovani izvor.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje je organiziralo krizni štab, navodno već radi na pripremi aktivnosti za prikupljanje međunarodne pomoći za obnovu BiH.

Istodobno, odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je kredit od 24 milijuna dolara za "Projekt zaštite od poplava od Drine u BiH", kako bi se poboljšala zaštita Bijeljine i Goražda, objavila je ova financijska institucija.

Ovaj projekt umanjit će osjetljivost poljoprivrede, komercijalnih interesa i zajednica na poplave u područjima obuhvaćenim projektom, navodi se u priopćenju.
Projekt će uglavnom biti fokusiran na izgradnju i obnovu sustava nasipa u i oko Bijeljine i Goražda.

"Jačanje zaštite od poplava je prioritet, o čemu svjedoče velike poplave širom zemlje ovog tjedna", izjavila je menadžerica Svjetske banke za BiH Anabela Abreu.

Procjenjuje se da u glavnim općinama duž toka Drine živi oko 175.000 ljudi, od kojih 20.000 trpi direktne ekonomske gubitke usljed poplava, navodi Svjetska banka.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH priopćeno je kako je stanje u dijelovima pogođenim poplavama i dalje je vrlo teško.

Navedeno je kako je središte za krizne situacije koje djeluje pri tom ministratsvu i protekle noći dobilo zahtjeve za pomoć iz helikoptera s poplavljenih područja u Modriči, Maglaju, Bosanskom Šamcu, Orašju, Bijeljini i Domaljevcu.

Tamo je pomoć prebačena kamionima i helikopterima a u evakuaciju civilnog stanovništva su uključene i snage EUFOR-a.

Uz helikoptere Oružanih snaga BiH te EUFOR-a tijekom dana nastavlja se operacija spašavanja i dostave pomoći u koju su uključeni i helikopteri iz Hrvatske i Slovenije.

Tijekom dana se očekuje dolazak 23 spasioca iz Luxembourga s pet čamaca, iz Slovenije stižu četiri čamca s 12 ljudi te iz Austrije osam čamaca s posadama. U BiH je dopremljeno i 13 čamaca koje su poslale Sjadinjene Američke Države.

U poplavama je, prema posljednjim informacijama, život izgubilo 16 ljudi. 

Kopirati
Drag cursor here to close