Zemlja visokog rizika

BiH će se naći na sivoj listi?

Vijesti / Flash | 07. 04. 2014. u 15:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doministar sigurnosti BiH Mladen Ćavar izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina u tijeku dva mjeseca mora pokazati da je ostvarila napredak u vezi s usvajanjem zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, kao i na planu izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH koje tretiraju ovu problematiku.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s (ne)usvajanjem spomenutog zakona, Ćavar je novinarima potvrdio da će Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu s uputom Vijeća ministara BiH načiniti novi tekst nacrta zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, kako bi hitno bio upućen u parlamentarnu proceduru, te kako ne bi došlo do "aktiviranja" ocjene o javnoj neusklađenosti BiH u toj oblasti.

''Do aktiviranja ove ocjene o javnoj neusklađenosti BiH će doći, automatski, 1. lipnja, ukoliko se ništa ne desi o pitanju usvajanja i izmjena spomenutih zakona'', upozorio je doministar Ćavar.

Podsjetimo, Vijeće Europe (VE) upozorilo je na dramatične posljedice s kojima bi se BiH i njen cjelokupni gospodarski i financijski sustav mogli suočiti ukoliko izostane odgovarajuća aktivnost na planu kreiranja spomenutog zakonskog okvira.

U vezi s tim, Vijeće Europe - Direkcija za informacijsko društvo i akciju protiv kriminala je uputilo pismo na više relevantnih adresa u BiH u kojem se insistira na usvajanju, odnosno usklađivanju spomenuta dva zakona s preporukama Odbora eksperata VE za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti - Moneyvala.

U suprotnom, u slučaju upućivanja javne izjave mogle bi nastupiti ozbiljne ekonomske posljedice za BiH i njene građane, a, među ostalim, to bi dovelo do pojačanog nadzora i provjera novčanih transakcija u i iz BiH i umnogome otežalo slanje novčanih pošiljki u BiH i iz inozemstva.

Spektar sankcija koje bi se primjenjivale prema BiH, ukoliko bi bila stavljena listu zemalja visokog rizika (tkz. "siva-lista") je veoma širok, te uključuje primjenu specifičnih mjera od dubinske analize i poboljšanja mehanizama izvještavanja o svim financijskim transakcijama, do odbijanja osnivanja predstavništava financijskih institucija BiH u inozemstvu, kao i zabranu financijskim institucijama da osnivaju predstavništva u BiH, pa do jačanja povećanja revizije podružnica finansijskih institucija sa sjedištem u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close