Sjednica Predsjedništva

BiH će do 31. prosinca predati zahtjev za članstvo u Europskoj uniji

Vijesti / Flash | 08. 10. 2015. u 18:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na redovnoj 13. sjednici zadužilo Vijeće ministara BiH da za narednu sjednicu dostavi izvještaj o pripremljenosti BiH za predaju zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, koji će BiH podnijeti najkasnije do 31. prosinca 2015. godine.

Predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju o dosadašnjem procesu pregovora radi zaključivanja Protokola uz Privremeni sporazum - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske EU, te Informaciju s tehničkog sastanka u vezi Protokola o proširenju Privremenog sporazuma - Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, održanog 29. svibnja 2015. godine.

VE BiH je zaduženo da poduzme sve neophodne mjere, s ciljem zaključivanja Protokola uz Privremeni sporazum do 1. siječnja 2016. godine.

Također, Predsjedništvo je usvojilo Izvještaj o izvršenju Proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od siječnja do lipnja 2015. godine, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH).

Osim navedenog, prihvaćen je i Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2015. godine.

Predsjedništvo je predložilo da PSBiH ocijeni opravdanim i odobri nastavak učešća pripadnika OSBiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru, i to, između ostalih, u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda (UN) u DR Kongo (MONUSCO), mirovnoj misiji UN-a u Republici Mali, te u NATO vođenoj misiji "Odlučna podrška" u Afganistanu i mirovnoj misiji UN-a u Liberiji (UNMIL).

Primljena je k znanju i Informacija o učešću izaslanstva Ministarstva obrane BiH (MOBiH) na Europskom obrambenom summitu, te potpisivanju sporazuma između BiH i EU o uspostavljanju okvira za učešće BiH u operacijama EU za upravljanje krizama.

Predsjedništvo BiH je donijelo Zaključak da će BiH preuzeti aktivnosti vezane za predlaganje rezolucije za uspostavljanje Univerzalnog kodeksa o svetim mjestima (Univerzal Code on Holy Sites), kao i za pregovaranje, lobiranje i konačno usvajanje ove rezolucije na Generalnoj skupštini UN-a.

Također, Predsjedništvo je donijelo Odluku o prihvatanju Trgovinskog sporazuma između BiH i Gruzije, i Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između VMBiH i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Donesene su i odluke o ratifikaciji, između ostalih, Nota sporazuma - razmjena nota između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana BiH za nabavku vozila nove generacije, Nota sporazuma - razmjena nota između VMBiH i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana BiH za 2014. godinu, te Sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Europe i BiH u vezi s Regionalnim stambenim programom u BiH 2 (2013), priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close