''Obnovimo zajedno''

BiH bez međunarodne zajednice neće moći sanirati posljedice poplava

Vijesti / Flash | 16. 07. 2014. u 15:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u svom govoru na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju u Briselu zahvalio za čvrsta obećanja koje će danas biti data kako bi pomogli u procesu oporavka i obnove.

''Veoma nas je dirnula vaša solidarnost u protekla dva mjeseca. Želim posebno da se zahvalim za neposrednu pomoć - uključujući spasilačke timove, opremu i humanitarnu pomoć - kojima su spašeni životi velikog broja naših građana'', kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, prirodna nesreća koja nas je pogodila ne poznaje granice. Takav je slučaj bio i sa reakcijama naroda i vlada širom svijeta.

''U najtežim trenucima katastrofe, bili smo svjedoci dirljivih izraza solidarnosti i suradnje koji su prelazili sve podjele unutar i izvan Bosne i Hercegovine. Solidarnost nije prestala ni nakon povlačenja vode. Suočavanje sa teškim posljedicama ove nesreće iziskuje isti nivo suradnje i solidarnosti kakav je demonstriran tokom poplava. Uvjereni smo da je brz oporavak moguć ukoliko se u obnovu uključimo zajedno - što je i moto ove konferencije, za koju smo zahvalni i od koje puno očekujemo'', kazao je Izetbegović.

Nikolić zahvalan na suradnji

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao kako je danas posebno ponosan što sam predsjednik Srbije čija je sadašnja ispravna i čvrsta pozicija u Bruxellesu.

''Ponosan sam na građane Srbije, a posebno mlade koji su bez strojeva svojim tijelima zaustavljali poplavu kojoj nije bilo kraja danima i noćima. Duboko se suosjećam, kao i svi vi, s obiteljima koje su izgubile najmilije i beskućnicima koji čekaju da se negdje vrate ili negdje odu'', rekao je Nikolić.

Dodao je da je zahvalan ljudima koji su došli pomoći „nama koji smo udaljeni povijesti, oceanima, civilizacijama te tisućama kilometara“.

''Neizmjerno vam hvala i da vam se nikada ne dogodi i da vam se vrati na dobro. Hvala svim državama koje su nam pritekle u pomoć u vrijeme kad nam je bilo najteže i tako smanjile broj ljudskih žrtava te razmjere materijalne štete'', kazao je Nikolić

Dodao je da je Srbija zahvalna svima koji su se danas odazvali i pokazali spremnost da pomognu Srbiji i BiH.

BiH ne može sama

Zlatko Lagumdžija je ocijenio kako je izvjesno kako BiH sama, bez pomoći međunarodne zajednice, neće moći sanirati posljedice ove elementarne nepogode tako brzo. Procjena potreba obuhvaća cjelokupan pregled prouzrokovanih šteta, evidentiranih posljedica te izraženih potreba na osnovu informacija raspoloživih tijekom provedbe procjene.

Stručnjaci iz domaćih institucija na svim nivoima su tokom cijelog procesa surađivali sa svojim kolegama iz međunarodne zajednice. Procjene su bazirane na općeprihvaćenoj međunarodnoj metodologiji zasnovanoj na najboljim međunarodnim praksama i standardima.

Također, naveo je Lagumdžija, realno je očekivati i povećanje pritiska na javne financije, čime će se uvećati i deficit s početne vrijednosti od 2 posto BDP-a na 4,5 posto u 2014. godini.

''S obzirom kako je procjena izvršena u šest sektora i tri tematske oblasti, dopustite mi da kratko iznesem neke potrebe u procesu obnove i oporavka kao i iznose šteta i gubitaka, a sukladno navedenoj kategorizaciji. Ukupan opseg štete i gubitaka u stambenom sektoru iznosi 886,40 milijuna BAM gdje su svi pogođeni objekti u privatnom vlasništvu. Procijenjeni gubici, uzimajući u obzir nivo oštećenja, proizlaze iz potrebe da se osigura privremeni smještaj, ukloni građevinski otpad koji je nastao kao posljedica elementarne nepogode, kao i da se trajno izmjesti određeni broj domaćinstava, što zahtijeva nova građevinska zemljišta'', rekao je Lagumdžija.

Cvijanović nema velika očekivanja

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović nema velika očekivanja od donatorske konferencije u Bruxellesu, jer smatra da ta sredstva neće biti dovoljna da se sanira sva šteta od poplava, koja je ogromna u svim sektorima koji su predmet izrađenih analiza i izvještaja.

Ona je dodala da će se sredstva prikupljena donacijama morati kombinirati s proračunskim sredstvima i sredstvima koja će biti osigurana putem povoljnih međunarodnih financijskih aranžmana, priopćeno je iz entitetske vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close