Zabrinutost

Biden uoči posjete Turskoj: Koncentracije vlasti na čelu zemlje je najkorozivnija stvar

Vijesti / Flash | 22. 11. 2014. u 23:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki potpredsjednik Joe Biden je naglasio u subotu "korozivni" karakter koncentracije vlasti na čelu zemlje, u tijeku posjete Turskoj, čija se islamsko-konzervativna vlada često osuđuje za autoritarne tendencije.

''Naši očevi osnivači (Sjedinjenih Američkih Država) su došli do zaključka da je koncentracija vlasti najkorozivnija stvar koja se može dogoditi bilo kojem sustavu političkom'', izjavio je Biden u Istanbulu u govoru pred predstavnicima turskog civilnog društva.

''Mi i dalje na to mislimo'', dodao je on.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izabran u kolovozu na pet godina, nakon što je jedanaest godina vodio vladu svoje zemlje, predmet je brojnih kritika koje osuđuju njegovu autoritarnu tendenciju i želju da islamizira tursko društvo.

Kao i druge zemlje, Washington redovno izražava svoje zabrinutosti zbog kršenja sloboda u Turskoj nakon revolta protiv vlade, koji je oštro ugušen, i koji je potresao zemlju u lipnju 2013. godine.

Ako bude izabran na drugi mandat, što mu omogućava sadašnji turski ustav, Erdogan, koji bi trebao primiti Bidena na radni ručak, mogao bi upravljati Turskom do 2024. godine.

Američki dužnosnik je bio oprezan u svom govoru da ne napravi aluziju na tursku situaciju, rekavši da nije u Istanbulu da pravi "prozelitizam".

''Najbolji način da se očuva sloboda je da se izbjegne velika koncentracija vlasti u rukama samo jedne grane vlasti'', naglasio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close