Dok prijeti rat

Biden ohrabrio Ukrajinu da se bori protiv korupcije

Vijesti / Flash | 22. 04. 2014. u 10:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki potpredsjednik Joe Biden u utorak je poručio ukrajinskim političkim čelnicima da Sjedinjene Države stoje uz njih pred "ponižavajućom prijetnjom" i ohrabrio ih da se bore protiv korupcije dok obnavljaju svoju vladu.

U prvoj posjeti najviše rangiranog američkog dužnosnika od izbijanja krize u Ukrajini, Biden je poručio čelnicima raznih političkih stranaka da im donosi poruku podrške predsjednika Obame dok se suočavaju s povijesnom prilikom da provedu reforme, prenosi CBS News.

''Prilika da stvorite jedinstvenu Ukrajinu i ispravite je stoji vam nadohvat ruke. Mi želimo biti vaši partneri i prijatelji u tom projektu. Spremni smo da pomognemo'', kazao je.

Vraćanje Berkuta

Biden je razgovarao s devet Ukrajinaca u zgradi državnog parlamenta, Vrhovne Rade. Među njima su trojica kandidata koji se natječu za predsjednika države na izborima zakazanim za 25. svibnja - od kojih je najpoznatiji čokoladni magnat i glavni favorit Petro Porošeno. Biden je poručio kandidatima kako se nada da će ovaj put imati više sreće nego u dva prethodna pokušaja.

Biden se sastao s vršiteljem dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandrom Turčinovom. Posjeta američkog potpredsjednika dolazi u kritično vrijeme, nekoliko dana nakon što je postignut međunarodni sporazum o deeskaliranju nasilja u istočnoj Ukrajini, gdje se proruski pobunjenici protive vladi u Kijevu.

Prijelazne vlasti Ukrajine ponudile su članovima rasformirane elitne policije Berkut 200.000 dolara da se vrate na dužnost, objavio je "Glas Rusije".

Specijalne policijske snage Berkut, koje su se obračunavale s radikalnim prosvjednicima, raspuštene su krajem veljače. Nove vlasti u Ukrajini su rekle da sumnjaju da je 20 članova Berkuta umiješano u pucanje iz snajpera po glavnom trgu Majdan. Berkut je to demantirao.

Dužnosnik zadužen za prihvaćanje i smještaj pripadnika Berkuta u Rusiji Aleksej Lobarev ranije je rekao kako sumnja da će se oni vratiti u Ukrajinu zbog nepovjerenja u vlasti u Kijevu.

Rusija spremna na sankcije

Nakon što je Kijev pokrenuo slučaj protiv pripadnika Berkuta, ruski ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokolcev im je ponudio da se presele u Rusiju, gdje će im vlada pomoći da nađu smještaj, školuju djecu i pronađu posao.

Istodobno, Rusija objavila kako je spremna suočiti se s novim zapadnim sankcijama koje će pogoditi ključne sektore njezine ekonomije.

''Ovo je slijepa ulica, ali ako neki od naših zapadnih partnera ipak odluči da se na tome angažira, mi nećemo imati drugog izbora nego da se suočimo našim snagama. I mi ćemo pobijediti, izjavio je u utorak ruski premijer Dmitrij Medvedev u govoru pred Dumom.

Rusija je zabranila na pet godina ulazak na Krim lideru proukrajinskih Tatara s tog poluotoka Mustafi Džemilevu, priopćila je tatarska skupština.

Džemilevu, koji je bio na putu u Ukrajini, kada se pokušao vratiti na Krim, uručeno je rješenje o zabrani ulaska na Krim tijekom pet godina.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, inače, jučer potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara i drugih etničkih manjina koje su bile ugnjetavane za vrijeme vlasti Staljina u Sovjetskom Savezu.

Kopirati
Drag cursor here to close