Izvještaj

BHRT zapeo na 2013. godini

Vijesti / Flash | 05. 03. 2015. u 14:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovini nisu dali danas podršku Izvještaju o radu i poslovanju BHRT-a za 2013. godinu, ali su jednoglasno podržali zaključak koji predviđa da se obavi temeljita rasprava o otvorenim pitanjima o funkcioniranju BHRT-a.

Izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda Martin Raguž ovaj zaključak predložio je i na sjednici Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije što su članovi jednoglasno podržali.

Zaključak koji je formulirao dopredsjedavajući Ognjen Tadić (SDS) kaže da je Dom naroda PSBiH, zbog velikog broja veoma važnih otvorenih pitanja o funkcioniranju BHRT-a, odlučio na prijedlog nadležnog povjerenstva obaviti široku i temeljitu raspravo o svim pitanjima koja opterećuju normalno funkcioniranje BHRT-a, a za pripremu materijala zadužio je nadležno povjerenstvo.

Raguž je tijekom rasprave naglasio kako je zabrinjavajuće da se rasprava o izvještaju iz 2013. godine događa u 2015. godini, ali je i naglasio da je jasno da se o ključnim pitanjima o poslovanju BHRT-a treba voditi široka rasprava.

Ocijenio je da je utjecaj BHRT-a od izuzetne važnosti, a bez obzira na sve poteškoće i složenosti u radu uspio je da ostvari svoju ideju javnog RTV servisa iako ima prostora za poboljšanje, dodajući da je važno osigurati ostvarivanje ideje BHRT-a kao neovisnog medija.

Podsjetio je da rapidno opada naplata RTV pristojbe iz godine u godinu i da je u 2013. godini manja za 2,5 milijuna, te da u petom mjesecu ističu ugovori koji propisuju naplatu RTV pristojbe putem računa telekom operatera, za što se pod hitno treba iznaći alternativa.

''Trebamo vidjeti tko preuzima odgovornost za ovo stanje je li to menadžment ili zakonodavac, ali sam za to da mi kao zakonodavac i osnivač pomognemo u rješenju tog pitanja te stvorimo uvjete za nesmetano poslovanje ove prevažne institucije'', stav je Raguža.

Kazao je i da je 948 zaposlenih na BHRT-u te da je od ukupno utrošenih 40 milijuna KM, gotovo pola izdvojeno za plaće, a samo šest milijuna KM za proizvodnju programa, što bi trebala biti najvažnija funkcija BHRT-a.

Stoga je, kaže Raguž, važno sustavno riješiti neka pitanja za ovog javnog emitera jer je njegova uloga prevažna, ali se treba voditi i računa da se ne poštuju pravila i utvrđena raspodjela od prihoda od marketinga.

Izaslanik Kluba Hrvata Mario Karabatić (HDZBiH) pohvalio je činjenicu da je BHRT poslovao pozitivno usprkos svim problemima, što je rijetkost za javno poduzeće, ali se složio da o otvorenim pitanjima treba voditi opširnu raspravu kada je važno podmjestiti i na nacionalnu zastupljenosti u strukturi zaposlenih.

Inače, izaslanici su jednoglasno podržali Prijedlog zakona o obligacijskim odnosima u civilnom zrakoplovstvu BiH u prvom čitanju kojim se ispunjava jedan od ključnih uvjeta iz Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke europske zrakoplovne oblasti.

Jednoglasno je usvojen i Izvještaj o financijskoj reviziji o izvršenju proračuna institucija BiH za 2013. godinu u kojem je predloženo da se uspostavi sistem unutarnje kontrole kako bi se smanjili rizici budućih revizija, a usvojen je i Izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2013. godinu.

Izaslanici su danas s 12 glasova ZA i dva glasa protiv izaslanika Kluba Srba podržali Prijedlog zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini u prvom čitanju.

Nije podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, u prvom čitanju. Za ovaj zakon nije bilo potrebne entitetske većine jer je svih pet izalsnika iz Kluba Srba bilo protiv ovog zakonskog rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close