zabrinjavajuće

Bh. vojska na rubu: Stara oprema, poderane uniforme, konzerve pred istek roka...

Vijesti / Flash | 28. 07. 2016. u 14:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička komisija za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH ocijenila je da je stanje opskrbljenosti i materijalno-tehničke opremljenosti Oružanih snaga BiH zabrinjavajuće i da bi to trebalo promijeniti kako bi se spriječio odljev ljudstva.

Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić rekao je na današnjoj sjednici u Sarajevu da je u proteklih šest mjeseci 150 ljudi napustilo Operativnu komandu Oružanih snaga BiH.

"Gubimo lako ljude koji profesionalno obavljaju zadatke i predstavljaju BiH u misijama u inozemstvu", utvrdio je Podžić i rekao da Komisija očekuje poboljšanje materijalno-tehničke opskrbe Oružanih snaga kako bi se ovaj trend zaustavio i kako bi Oružane snage mogle ispuniti svoje zadatke.

Prema njegovim riječima, članovi Komisije prilikom nedavne posjete Zapovjedništvu 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u Čapljini doznali su da je prosjek starosti motornih vozila u ovoj brigadi 27 godina i da čak 60 posto njih nije operativno.

On je dodao da je u 4. brigadi logorska oprema stara i dotrajala, da nedostaju rezervni dijelovi za vozila i da je upitno mogu li se ona popraviti. Komisija za obranu i sigurnost, dodao je Podžić, nastavit će sa terenskim posjetama postrojbama Oružanih snaga BiH kako bi se direktno upoznali sa realizacijom Operativnog plana za unapređenje sustava javnih nabavki u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH.

Član Komisije Dušanka Majkić utvrdila je da ovo nije prvi put da se raspravlja o problemu javnih nabavki u Oružanim snagama i tome troši li se javni novac u sektoru obrane na odgovarajući način.

"Nedopustivo je da hrana predstavlja problem", istaknula je Majkić i navela da Oružane snage raspolažu sa 308 tona konzervi kojima uskoro ističe rok i koje će biti donirane ili otpisane. Ona je postavila pitanje tko je i na koji način vršio nabavku, pri čemu je vojska gladna.

"Problem je i zastarjela oprema, nema ni radnih uniformi, pa će nam vojska uskoro hodati u poderanim uniformama", dodala je Majkićeva i podsjetila na višegodišnji problem remonta helikoptera. Ona je navela da je loše što se problemi sa javnim nabavkama ponavljaju iz godine u godinu i što ne postoji jasan dokaz da će se nešto promijeniti.

Član Komisije Hazim Rančić rekao je da su sredstva za remont helikoptera odobrena, ali da se iz godine u godinu ovaj posao ne provodi zbog problema sa tenderima.

Članovima Komisije obratila se ministrica obrane BiH Marina Pendeš, koja je utvrdila da je zadovoljan vojnik preduvjet za izvršavanje zadataka povjerenih Oružanim snagama BiH. Prema njenim riječima, početkom godine usvojen je plan nabavke na osnovu kojeg se raspisuju tenderi, ali u Ministarstvu nisu zadovoljni njegovim provođenjem.

Zapovjednik NATO stožera u BiH Gissele Wilz ocijenila je da postoji više problema, uglavnom sistemske prirode, koji onemogućavaju bolje provođenje odluka u obrambenom sektoru.

"Ugovori o hrani, za nabavku rezervnih dijelova i drugi urađeni su na vrijeme, ali onda sistemski problemi utiču na kašnjenje njihove realizacije", rekla je Wilz.

Utvrdila je da da Ministarstvo obrane BiH iz perspektive NATO-a ima ograničen proračun, ali da briga o vojnicima treba biti fokus kako se ne bi vratilo kao bumerang i naštetilo organizaciji, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close