Perspektiva društva

Bh. vlasti bez odgađanja moraju početi raditi na izradi plana reformi

Vijesti / Flash | 24. 04. 2015. u 06:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski komesar za proširenje Johannes Hahn, nakon što je Europska unija konačno dala zeleno svjetlo za stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH na snagu, u razgovoru za "Dnevni avaz" poručio je bh. vlastima kako očekuje da bez odgađanja počnu raditi na obavezama koje za sobom povlači novi ugovorni odnos između EU i BiH.

''EU je zaista snažno posvećena perspektivi članstva BiH u EU! Namjeravam već u narednim mjesecima ponovo posjetiti BiH'', istaknuo je Hahn.

Govoreći o stupanju SAA na snagu, koje bi trebalo uslijediti 1. lipnja, Hahn ističe da ovaj sporazum može poslužiti kao "odskočna daska za duboke reforme u zemlji koje se odnose na pristupanju EU".

''Ove reforme trebaju biti usmjerene na poboljšanje života ljudi, kao i približavanje države članstvu u EU. SAA, također, uspostavlja pravni i institucionalni okvir koji obuhvaća odnose zemlje sa EU do samog pristupanja. To znači da će se BiH smatrati vjerodostojnim međunarodnim partnerom EU i njenih članica'', istaknuo je Hahn.

On je naglasio da će SAA zahtijevati provedbu zakona i standarda EU.

''To će pomoći građanima u BiH da imaju pristup bolje i sigurnije robe te žive i rade po istim pravilima kao i građani EU'', rekao je Hahn.

Na upit što očekuje u ovom trenutku, a uzimajući u obzir da je vlast, nakon šest mjeseci agonije, konačno formirana, rekao je da se odmah treba pristupiti izradi plana reformi. Vijeće za vanjske poslove EU, predvođeno visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, kaže Han, bilo je vrlo jasno na svom sastanku u martu.

''BiH treba, slijedeći korake navedene u pisanoj izjavi, koja je usvojena u veljači, razviti početni plan za reforme u dogovoru sa EU. Kada ovaj plan vlasti usuglase, zaista će biti potreban značajan napredak u njegovoj provedbi da bi EU potencijalni zahtjev BiH za članstvo ocijenila kredibilnim te ga razmotrila'', istaknuo je europski komesar za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close