Političko djelovanje

Bh. političarima treba uvesti suspenzije

Vijesti / Flash | 01. 07. 2015. u 12:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevladina organizacija Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" uradila je sveobuhvatnu analizu izbornih rokova i zaštite izbornog prava u 39 zemalja članica OSCE-a uspoređujući te odredbe s onima u BiH, koje je pokazalo da se kvalitetnije trebaju definirati rokovi kada je u pitanju zaštita biračkog prava.

Član Istraživačkog tima Srđan Ostojić prezentirao je danas nalaze i zaključke ovog istraživanja osvrnuvši se upravo na zaštitu biračkog prava kazavši da prigovore treba omogućiti i onima koji su na listama da bi uložili direktan prigovor, a isto treba omogućiti i promatračima te nevladinim organizacijama.

''Na taj način bi se otvorila mogućnost demokratičnijeg pristupa izborima. Važno je smanjiti i broj osoba koje su dio procesa odlučivanja po žalbama da se izborni proces ne bi stopirao zbog žalbi ili prigovora'', pojasnio je Ostojić.

Istraživanje je pokazalo i da je u BiH rok za objavu izbora 120 dana prije provođenja izbora dok je taj rok u drugim zemljama oko 80 dana, što bi i u BiH trebalo mijenjati.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" Vehid Šehić pozvao je organe zakonodavne vlasti da konstituiraju Interresornu radnu grupu za izmjene Izbornog zakona, ali je unaprijed izrazio pesimizam da će i ta grupa uspjeti do kraja godine napraviti značajne iskorake.

Mišljenja je da je najvažnije utvrditi odgovornost u Izbornom zakonu za sve obaveze koje preuzimaju politički subjekti da se ne bi kasnilo za konstituiranjem zakonodavne i izvršne vlasti, ali i spriječilo neodgovorno ponašanje političkih subjekata.

Dodao je da treba uvesti sankcije koje neće biti samo novčane kazne za one političke subjekte koji sudjeluju u izbornom procesu, nego i suspenzije njihovog političkog djelovanja na sljedećim izborima jer bez toga situacija će biti takva da bez obzira na Izborni zakon rokovi se ne poštuju.

Članica Središnjeg izbornog povjerenstva Irena Hadžiabdić je ocijenila da se izborni sustav BiH kada su u pitanju rokovi u provođenju izbora, ne razlikuje mnogo od izbornog sustava u 39 europskih zemalja, ali je dodala da postoje neke aktivnosti u izbornom procesu koje možda ne bi trebao raditi SIP.

Kao primjer navela je nabavku glasačkih listića, jer je praksa u svijetu da takve stvari rade druge institucije koje pružaju pomoć SIP-u, a kao problem istaknula je neizvršavanje obaveza jer u slučaju nepoštovanja rokova ne postoje sankcije i najveći problem je što BiH nema institut vanrednih izbora.

Zastupnik Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović smatra da neke stvari koje se u izbornom procesu trebaju mijenjati zadiru u ustavne promjene kantona, entiteta i države.

Za njega je važno smanjiti izborne rokove od raspisivanja do održavanja izbora, ali i rokove objavljivanja konačnih rezultata te jasno definirati rokove za konstituiranje zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, a važno je mijenjati i kaznenozakonodavstvo u smislu otklanjanja manipulacija u izbornom procesu.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine pretrpio je 19 izmjena otkada je donesen, ali su sudionici današnjeg skupa ocijenili da se on i dalje mora modernizirati i usklađivati s praksama zemalja Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close