Više od očekivanog

Bh. političari zadovoljni sredstvima koja su dobili u Bruxellesu

Vijesti / Flash | 17. 07. 2014. u 06:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Veliki put je iza nas, a još veći pred nama. Sada moramo krenuti u hitnu implementaciju, transparentno i ujedinjeni'', izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija po završetku donatorske konferencije u Bruxellesu za BiH i Srbiju.

Pojasnio je kako je BiH tražila iznos od 650 milijuna eura, "a dobili smo 809 milijuna eura". Srbija je krenula sa iznosom od 830, a dobila je 995 milijuna eura.

''Prije nekoliko dana izgledalo je da ćemo zajedno dobiti oko 1,1 milijardu eura, a ispostavilo se da smo dobili 1,846 milijardi eura zajedno. Ono što je posebno važno jeste šansa koju ne smijemo propustiti da obnovu zemlje iskoristimo za nove, ubrzane reforme iz paketa za ekonomski razvoj i vladavinu prava. Još jednom sve nas pozivam ja jedinstvo i solidarnost. U ovome moramo biti ujedinjeni. Ujedinjeni za Bosnu i Hercegovinu'', poručio je Lagumdžija.

Odobreni novi grantovi i krediti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je da je zadovoljan rezultatima Donatorske konferencije u Bruxellesu jer su prikupljena značajna sredstva, ali i pokazanom suradnjom u regiji i Europi.

On je ukazao da su dobivena sredstva većinom krediti, ali "s takvim uvjetima da je to skoro na razini granta" (bespovratna pomoć).

Izetbegović je rekao i da se pokazala velika solidarnost i suradnja Srbije i BiH i ljudi koji su se našli u nesreći.

''U BiH se pokazao poseban refleks, dogodilo se da hrvatska sela primaju cjelokupna bošnjačka sela u kuće, pokazala se solidarnost i novo prijateljstvo, što budi nadu i entuzijazam u BiH'', rekao je Izetbegović u izjavi za Tanjug.

Prioritet izgradnja škola

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović ocijenila je uspješnom međunarodnu donatorsku konferenciju u Bruxellesu i dodala da je moguće angažirati velika donatorska sredstava od Europske unije te da su zemlje, pojedinačno, iskazale dobru volju da pomognu i dodijele značajna financijska sredstva prostorima pogođenim poplavama.

''Važno je napomenuti da nije riječ samo o europskim nego i zemljama izvan Europe, koje su željele da doprinesu saniranju jednog teškog stanja nakon poplava. Očito da je svijest o tome koliko je ova katastrofa bila teška i koliko je teške posljedice ostavila u BiH i Srbiji, doprinijela da su se oni mobilizirali na vrijeme i ova konferencija će sigurno rezultirati dobrim uspjehom'', rekla je Cvijanović, priopćeno je iz entitetske vlade.

Podsjetila je i da je Vlada RS-a, Svjetskoj banci, EU i UNDP-u, još tijekom izrade procjena štete, ukazala da su prioriteti izgradnja škola do početka sljedeće školske godine, obnova stambenih objekata i institucija.

Šef Predstavništva RS-a u Bruxellesu, Mario Đuragić, koji je zajedno sa Cvijanović sudjelovao na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Bruxellesu, pohvalio je predstavnike Europske komisiji koji su na konferenciji ponudili BiH i Srbiji da se priključe europskom mehanizmu za civilnu zaštitu, kao dodatnom instrumentu koji će ove dvije zemlje moći koristiti u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close