na dnu

Bh. policajci nezadovoljni visinom plaća

Vijesti / Flash | 31. 08. 2016. u 14:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici sindikata Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), Granične policije BiH, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policija tijela BiH nezadovoljni su materijalnim položajem zaposlenih u tim službama, posebno visinom primanja.

Ističu da je osnovna plaća policajca na razini bh. od 614 KM upola manja od one koju imaju njihove kolege na federalnom, a oko 30 posto manja od zarade njihovih kolega na županijskim razinama.

Stoga traže sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem da bi pokušali dogovoriti izjednačavanje koeficijenata, te traže da se usvoji poseban zakon o njihovim plaćama i naknadama. I u UNO smatraju da su u iznosima plaća i naknada diskriminirani u odnosu na službenike sličnih službi na nivou entiteta.

''Službenici UNOBiH od 2008. godine nisu u istom položaju kao službenici sličnih službi na razini entiteta, počevši od plaća i uvjeta rada, rekao je predsjednik sindikata UIO BiH Mehmedalija Osmić.

Na konferenciji za novinare, nakon sastanka predstavnika sindikata UNOBiH, Granične policije BiH, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, rečeno je da je dogovoreno da sindikat UNOBiH pripremi nacrt sporazuma o suradnji sa Savezom sindikata Granične policije, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH radi ostvarivanja zakonskih prava zaposlenih.

''Dogovorili smo se da zajednički definiramo sva pitanja državnih službenika i zaposlenih službenika agencija za provođenje zakona, te da ih uputimo predsjedavajućem Zvizdiću'', precizirao je Osmić. I predsjednik sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac tvrdi da su policijski službenici na razini BiH na samom dnu ljestvice u pogledu plaća i toplog obroka.

Krvavac je dodao da se Savez sindikata Granične policije, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH ranije obraćao nadležnim u Vijeću ministara BiH sa zahtjevom za izjednačavanjem koeficijenata s određenom stručnom spremom, da se izdvoje iz zakona policijskih službenika i namještenika i da bude usvojen poseban zakon o plaćama i naknadama.

Kopirati
Drag cursor here to close