Crveni alarm

Bh. graničari bez osnovnih uvjeta za rad

Vijesti / Flash | 25. 07. 2016. u 19:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveni alarm upaljen je na gotovo svim graničnim prijelazima u BiH, jer graničari nemaju ni osnovne uvjete za rad, ali ni telefone i sustave za provjere, što može biti opasno po sigurnost u zemlji i regiji.

Na alarmantno stanje na pojedinim međunarodnim graničnim prijelazima i prijelazima za pogranični promet upozoreno je u informaciji koja je dostavljena Parlamentu BiH nakon što su članovi Zajedničke komisije za obranu i sigurnost razgovarali sa čelnicima Granične policije BiH i uvidjeli seriju rupa u infrastrukturi, piše Alternativna Televizija.

Nedostaci

* Kontrolne kabine
* Nadstrešnice
* Rasvjeta
* Zaustavne rampe
* Video-nadzor
* Telefonske veze
* sanitarni čvorovi

BiH ima 83 granična prijelaza, među kojim status međunarodnih imaju 55, a 28 je namijenjeno za pogranični promet. Propisane uvjete i standarde ispunjava, međutim, samo 20 prijelaza, odnosno oko 24 posto. Radi se mahom o prijelazima čiju je gradnju financirala EU.

Ostali prijelazi ne ispunjavaju standarde opremljenosti i uvjete iz Zakona o graničnoj kontroli. Potrebno im je sve – od nadstrešnica i kontrolnih kabina do zaustavnih rampi. To se naročito odnosi na međunarodne granične prelaze Doljani, Trebimlja, Ivanjica, Deleuša, Hum, Vitine, Metaljka, Ustibar, Uvac i Ripač.

'' Međunarodni prijelazi Gradiška, Brod i Doljani, koji su na najfrekventnijim putnim pravcima imaju najlošiju infrastrukturu'', navedeno je u izvještaju, koji je upućen parlamentarcima.

Stanje nije zadovoljavajuće ni na prijelazima za pogranični promet. Na nekima od njih ne postoje nikakvi infrastrukturni uvjeti za obavljanje graničnih provjera kao što su Mokronozi, Plazikur, Vir, Orahov Do, Radež i Meštrovac. Pojedini nemaju nikakvu infrastrukturu, neki nisu u funkciji, dok pojedini rade, ali ne zadovoljavaju ni osnovne uvjete, jer im nedostaju rampe, rasvjeta i sanitarni čvorovi.

Ozbiljnosti problema svjesni su u Graničnoj policiji BiH, iz koje upozoravaju da je potrebno hitno djelovati, prije svega zbog sigurnosti, ali i ugleda države, jer su granični prijelazi prvo mjesto kontakta putnika sa zemljom u koju ulaze. Ukazali su da loše stanje na pojedinim međunarodnim graničnim prijelazima znatno otežava provjere.

Posljedice

* Dugotrajna zadržavanja
* Nezadovoljstvo putnika
* Loša slika o BiH
* Dodatni troškovi za gospodarstvo
* Smanjenje konkurentnosti
* Narušena sigurnost

''Na nekim prijelazima ne postoje osnovni uvjeti kao što su kontrolne kabine, nadstrešnice, zaustavne rampe, video-nadzor, telefonske veze, sanitarni čvor i slično, što utječe na kvalitetu vršenja graničnih provjera, mogućnost suzbijanja eventualnih nezakonitosti u vezi s prelaskom državne granice, a samim tim i na ukupno stanje sigurnosti u BiH'', upozoreno je u informaciji koju je potpisao prvi čovjek Granične policije BiH Zoran Galić.

Upozorava da postojeća infrastruktura i uvjeti rada negativno utječu i na gospodarstvo.

''Zbog loše infrastrukture imamo dugotrajna zadržavanja na granicama, što osim nezadovoljstva putnika stvara i znatne troškove gospodarskim subjektima koji se bave transportom robe ili prijevozom putnika. To na kraju smanjuje i konkurentnost domaćih gospodarstvenika'', istaknuo je Galić.

Uspostavljenje boljih uvjeta za rad i kadrovska popunjenost, navodi najodgovorniji čovjek za granicu, doveli bi do bržeg i sigurnijeg protoka robe i ljudi.

''Pozitivni rezultati bi se ogledali i u znatno manjem nivou ilegalne imigracije i svih oblika prekograničnog kriminala i povećanju sigurnosti u BiH, a time i u regiji'', zaključio je Galić.

O stanju na graničnim prijelazima predsjedavajući Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamenta BiH Sifet Podžić upoznao je i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Zaključeno je da će početkom septembra biti održan sastanak na koji će biti pozvani direktori Uprave za neizravno oporezivanje i Granične policije i predstavnici Ministarstva sigurnosti i Komisije za integrirano upravljanje granicom BiH, na kojem će biti razmotren problem infrastrukture i opremanja graničnih prijelaza i stanje u Graničnoj policiji.


U Graničnoj policiji BiH su istaknuli da su se više puta obraćali Upravi zaneizravno oporezivanje BiH, koja je nadležna za izgradnju i održavanje objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima da bi ih obavijestili o stanju na terenu i zahtijevali djelovanje.

''Do sada nisu poduzeti konkretni potezi uz obrazloženje da u proračunu nije predviđen novac za te svrhe. U Upravi za neizravno oporezivanje su kazali da je u tijeku izrada projekata za prijelaz Vardište kod Višegrada i izgradnju novih međunarodnih prijelaza Bratunac i Svilaj, što neće značajnije promijeniti sveukupno stanje na prijelazima'', navedeno je u informaciji Granične policije.

Kopirati
Drag cursor here to close