Putne isprave

Bh. građanima izdano više od 14 tisuća putovnica treće generacije

Vijesti / Flash | 22. 10. 2014. u 15:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) bh. građanima tijekom listopada izdano je 14.110 biometrijskih putnih isprava - putovnica treće generacije, potvrđeno je za agenciju Anadoliju u ovoj instituciji.

Naime, Bosna i Hercegovina počela je od 1. listopada ove godine izdavanje putovnica treće generacije ili Supplemental Access Control - SAC putovnica.

Radi se o biometrijskim putovnicama najnovije generacije koji se personalizuju najsuvremenijom tehnologijom.

"Osobni podaci, mjesto i datum rođenja, kao i strojno čitljiva zona su laserski ugravirani, a biometrijski podaci su sačuvani u beskontaktnom čipu koji se nalazi u strukturi putovnice. Od biometrijskih podataka uzima se fotografija, otisci prstiju i digitalni potpis. Ukoliko je osoba nepismena ili uzimanje potpisa nije moguće iz drugih objektivnih razloga, na obrascu putovnice se na mjestu predviđenom za potpis upisuje oznaka XX. Otisci prstiju i potpis ne uzimaju se od djece koja nisu navršila dvanaest godina starosti", istakla je Amila Opardija, glasnogovornica Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine.

Istovremeno prema podacima IDDEEA kod bh. građana se nalazi 1.914.129 biometrijskih putovnica druge generacije s rokom važnosti od pet, odnosno deset godina (počeli se izdavati u drugoj polovici prošle godine).

Iz IDDEEA navode kako je sa 14. listopada prestala vrijediti i posljednja stara putovnica BiH, koja nije biometrijska.

Međunarodna organizacija za civilni zrakoplovni promet (ICAO) je dokumentom ICAO 9303 svim članicama Europske unije preporučila da svojim državljanima od 2014. godine počnu izdavati putovnice treće generacije, piše Anadolija.

Državama koje nisu članice Europske unije, a izdaju putovnice druge generacije - EAC putovnice, ICAO, također, preporučuje prelazak na treću generaciju putovnica. U skupini ovih zemalja nalazi se i Bosna i Hercegovina.

Cijena putovnice za koje se zahtjevi za izdavanje podnose kod nadležnih organa u BiH u redovnoj proceduri iznosi 40 KM (oko 20 eura), a u roku kraćem od propisanog 200 KM (oko 100 eura).

Cijena putovnice za koje se zahtjevi za izdavanje podnose u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inozemstvu definirana je cjenovnikom o konzularnim uslugama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close